Alexandru Rafila, rezervat în privința variantei Omicron: ”Nu putem pleca de la această premisă și să lăsăm garda jos. Noi nu am acționat isteric”

Alexandru Rafila vine cu o reacție fulger după declarațiile medicului sud-african care a spus despre simptomele variantei Omicron că sunt „neobișnuite, dar ușoare”.

28 nov. 2021, 22:11
Alexandru Rafila, rezervat în privința variantei Omicron: ”Nu putem pleca de la această premisă și să lăsăm garda jos. Noi nu am acționat isteric”

Alexandru Rafila, rezervat în privința variantei Omicron. Ministrul Sănătății a declarat că abia peste două sau trei săptămâni vom afla cât de periculoasă este noua variantă.

Alexandru Rafila, rezervat în privința variantei Omicron: ”Nu putem pleca de la această premisă și să lăsăm garda jos. Noi nu am acționat isteric”

„Oboseala extremă nu este un simptom foarte ușor. Varianta a fost identificată pe 24 noiembrie, deci de foarte puțin timp. (…) Noi vorbim despre o variantă de preocupare, care este importantă din trei puncte de vedere: fie se transmite foarte repede, fie produce simptome diferite față de variantele anterioare, fie anticorpii pe care îi avem după o infecție anterioară sau după vaccinare nu mai neutralizează.

Din cele trei noi cunoaștem doar una, faptul că se transmite foarte repede. Atât cunoaștem. Mai mult nu cunoaștem și o să aflăm peste două, trei săptămâni dacă anticorpii pe care îi avem după vaccinare sau după boală sunt sau nu sunt neutralizați față de această variantă și când o să fie un număr suficient de cazuri, pentru că vorbim despre vreo 200 de cazuri, o să putem să avem un răspuns.

Eu înțeleg și are dreptate dintr-un punct de vedere dna doctor. În general, cu cât avansează în timp o tulpină virală de multe ori scade patogenitatea. Asta ar fi vestea bună, dar nu putem pleca de la această premisă și să lăsăm garda jos. Noi nu am acționat isteric, am reacționat rapid, așa cum ne-a recomandat Centrul European de Control al Bolilor. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost carantinarea pasagerilor care vin din Africa”, a spus Alexandru Rafila.

Și Raed Arafat lansează un avertisment grav. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat, duminică, că mutaţia Omicron a coronavirusului „va ajunge peste tot”, indiferent de măsuri. Acesta a adăugat că singurul lucru pe care îl putem face este să amânăm apariția ei în România.

„În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav. Deci, astea toate sunt acum lucruri care se analizează de către specialiști, pentru a veni cu concluziile lor în următoarele săptămâni”, a declarat Raed Arafat.

Citete și: Noi restricţii după apariţia tulpinii africane de COVID. Rafila: Persoanele care vin din ţări din sudul Africii vor fi carantinate. Nu putem exclude apariţia de cazuri şi în România