Alexandru Rafila: România nu poate crea un fond de despăgubire; nu putem să acceptăm un astfel de contract, îl așteptăm pe cel din partea UE

În România nu se poate crea un fond de despăgubire a persoanelor care au efecte adverse după administrarea medicamentelor anti-Covid, spune ministrul Sănătății.
Filip Stan
29 ian. 2022, 15:09
Alexandru Rafila: România nu poate crea un fond de despăgubire; nu putem să acceptăm un astfel de contract, îl așteptăm pe cel din partea UE

Alexandru Rafila a declarat sâmbătă că în România nu se poate crea un fond de despăgubire a persoanelor care au efecte adverse în urma administrării medicamentelor anti-COVID, pe modelul pe care Pfizer l-a propus, deoarece nu este adaptat legislaţiei româneşti şi legislaţiei europene.

„Pfizer a venit cu un contract, un model american de contract, pe care noi nu am putut să-l acceptăm pentru că el nu era în niciun fel adaptat legislaţiei româneşti şi legislaţiei europene care includea şi această prevedere. E o prevedere standard pentru contractele americane, deci era clar că nu putem să acceptăm un astfel de contract. Aşteptăm în momentul de faţă să vedem contractul din partea Uniunii Europene pentru că în aceste zile se finalizează – era vorba de un contract bilateral – şi pentru că nu aveam cum să încălcăm legislaţia şi să încheiem cu ei un contract.

Aşteptăm contractul pe care-l va încheia UE cu Pfizer. Acum avem mai multe elemente, pentru că ieri Agenţia Europeană a Medicamentului a acordat autorizaţie acestui medicament şi atunci putem să avem mai multe informaţii pe care să le punem la dispoziţia publicului, cum am făcut de fiecare dată. Vrem să fim transparenţi, putem toate informaţiile la dispoziţie, inclusiv potenţialele limitări ale utilizării acestui medicament sau reacţiile adverse, încât toată lumea să facă în cunoştinţă de cauză tratament cu medicaţia antivirală”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila: „Acest val va fi ultimul, din punct de vedere al sănătăţii publice”

Alexandru Rafila s-a arătat optimist în ce priveşte evoluţia pandemiei în România, chiar dacă sâmbătă a fost a patra zi la rând cu peste 30.000 de infectări. Ministrul Sănătăţii a subliniat faptul că numărul de cazuri care necesită internare este procentual mult mai mic decât în valurile precedente, iar mare parte dintre acestea sunt cauzate de tulpina Delta, care încă mai este în circulaţie.

„Sfatul meu ca medic este sa vina parintii sa se informeze inainte, sa fie in cunostinta de cauza, informati. Noi, la Ministerul Sanatatii, am facut un material foarte concludent, facut de specialisti, de pediatri, care stiu foarte bine despre acest vaccin. In primul rand pentru copiii cu boli cronice, ei sunt cei mai supusi riscurilor. Era bine sa existe caravane ale vaccinarii mai devreme. Important este sa trecem de acest val, care cred ca va fi ultimul din punct de vedere al sanatatii publice.

Am avut miercuri cele mai multe cazuri, dar s-a stabilizat in jur de 30.000. Ne preocupa in primul rand procentul de pozitivare, dar facem si mai multe teste, am trecut de 100.000 pe zi. Deocamdata ne aflam in perioada de crestere, care va mai dura aproximativ 10 zile, dupa parerea mea. Cand va incepe sa scada si procentul de pozitivare, atunci vom fi mai linistiti. Acum noi mai avem cazuri grave pentru ca circula inca tulpina Delta, dar odata ce aceasta va iesi din circulatie, vom ramane cu Omicron, care este mai putin agresiva.

Am avut mai multe intalniri cu reprezentantii HoReCa, cu marii retaileri, si cred ca in martie vom putea avea o discutie aplicata, astfel incat sa existe un calendar, care sa ofere predictibilitate, asta este ce isi doreste toata lumea. Probabil ca din luna mai se vor relua evenimentele, nuntile, cu unele masuri. In primul rand masca, pentru ca pentru Omicron cea mai importanta este masca, care este o bariera mecanica”, a mai spus Rafila.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 6 iulie 2025. Vărsătorului i se îndeplinesc dorințe
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Se schimbă impozitul pe case. Cine va plăti mai mult
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere. Se acordă doi ani în plus
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african