Alexandru Rafila, sfaturi importante pentru cei care vor să se vaccineze împotriva COVID. În ce boli este contraindicat vaccinul

Alexandru Rafila recomandă celor care au fost infectaţi cu coronavirus să se vaccineze după două-trei luni de la momentul infectării. Reprezentantul României la OMS a declarat că sunt foarte puţine boli care să contraindice vaccinarea.

25 dec. 2020, 13:24
Alexandru Rafila, sfaturi importante pentru cei care vor să se vaccineze împotriva COVID. În ce boli este contraindicat vaccinul

Alexandru Rafila spune că persoanele care au o mică răceală se vor putea vaccina împotriva coronavirusului, precum şi cele care au fost deja infectate cu covid-19.

Alexandru Rafila: O simplă răceală nu contraindică vaccinarea

”Există foarte puţine boli care să contraindice vaccinarea, discutăm de boli acute, de boli febrile, dar doar dacă aceste boli febrile sunt foarte serioase. O simplă răceală nu contraindică vaccinarea, chiar şi  persoanele care au o mică răceală se pot vaccina.

Singura problemă care e legată nu de o contraindicaţie absolută, ci mai degrabă de o eficacitate a vaccinării sunt persoanele care sunt imonodeprimate datorită unui tratament sau datorită unei afecţiuni şi la care vaccinul ar produce mai greu un raspuns imun. Asta nu înseamnă că aceste persoane nu se pot vaccina, dimpotrivă, ele se pot vaccina însă  câteodată la ele rezultatele nu sunt aşa de spectaculoase”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Referitor la cei care suferă de boli autoimune, Rafila le recomandă să consulte medicul înainte să se vaccineze anti-covid.

”Se pot consulta cu medicul care îi tratează în mod curent pentru că aceste boli autoimune sunt tratate în mod cronic cu diverse medicamente, dar acest vaccin, spre deosebire de altele clasice, care conţin adjuvanţi, nu conţine aşa ceva şi este pur şi simplu o mică porţiune de ARN mesager care duce la sinteza în organismul nostru a unei proteine asemănătoare cu cea virală, deci nu discutăm de adjuvanţi sau substanţe care să pună la încercare în mod deosebit sistemul imun.

Mai degrabă la persoane care manifestă alergii destul de severe, la acele persoane trebuie administrat cu precauţie, dar nu trebuie excluse nică măcar acele persoane de la vaccinare, desigur dacă doresc”, a mai precizat reprezentantul României la OMS.

Citeşte şi Vaccinul antiCovid ajunge în România. Raed Arafat si echipa au plecat să astepte la Arad camionul cu dozele

Medicul a recomandat celor care au trecut deja prin boală, să facă şi ei vaccinul.

”Da, se pot vaccina (cei care au avut deja COVID-19 – n.r.), nu există în momentul de faţă o precizare exactă, dar sfatul meu este să existe un anumit interval de timp din momentul infecţiei până la momentul vaccinării pentru că e bine să lăsăm şi ciclul acesta de imunitate naturală care apare în urma bolii, să se producă, iar ulterior, administrarea vaccinului nu va face altceva decât să consolideze imunitatea obţinută prin infecţie.

Un interval de 2-3 luni după infecţie poate fi luat în calcul pentru vaccinare”, a mai spus medicul.

Alexandru Rafila a precizat că se va vaccina şi el, însă în luna martie-aprilie  deoarece tocmai a trecut prin boală şi doreşte mai întâi imunizarea naturală.