Alexandru Rafila susține introducerea unei noi materii în școli: ”Dezvoltarea sănătoasă a copiilor este importantă”

Profesorul Alexandru Rafila susține că acesta este momentul potrivit, în contextul pandemiei COVID, pentru a se introduce disciplina ”Educație pentru sănătate” în școlile din România.

27 ian. 2021, 14:11
Alexandru Rafila susține introducerea unei noi materii în școli: ”Dezvoltarea sănătoasă a copiilor este importantă”

Alexandru Rafila susține introducerea unei noi materii în școli. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății este de părere că în școli ar trebui introdusă o nouă materie care să îi învețe pe elevi despre educația pentru sănătate.

Citește și: Vaccinarea prioritară a profesorilor, amânată, deşi cadrele didactice ar trebui să revină în faţa elevilor pe 8 februarie. Doar 7.000 de profesori din 126.000 care iau contact direct cu şcolarii s-au imunizat împotriva virusului

„Noi acum ne aflăm într-o situaţie majoră, o urgenţă de sănătate publică şi poate că este momentul să discutăm şi despre o introducere reală a „Educaţiei pentru sănătate” în şcoala românească”, a declarat Rafila, miercuri, într-o intervenţie video în cadrul unei dezbateri organizate de Comisiile parlamentare pentru învăţământ, conform AGERPRES.

Alexandru Rafila susține introducerea unei noi materii în școli

Medicul Rafila a precizat că disciplina „Educaţie pentru sănătate” este în prezent materie opţională şi nu toţi elevii beneficiază de aceasta: „Cred că dezvoltarea sănătoasă a copiilor este la fel de importantă ca dobândirea de noţiuni din alte domenii”, a afirmat Rafila.

Reprogramările pentru vaccinul anti-Covid au revenit

Autoritățile au anunțat că se reia reprogramarea pentru vaccinul anti-Covid în România. Gheorghiță anunța ieri că lipsa dozelor de vaccin amână vaccinarea anti-COVID pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale, incluse în etapa a II-a.

Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta doza de rapel și vaccinarea persoanelor vulnerabile – bolnavi cronici și persoane peste 65 de ani, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea, într-o conferință de presă.

Reprogramările pentru vaccinul anti-Covid, prima doză, au început să fie primite la o zi după anunţul autorităţilor de reprogramare. Astfel, cine a fost programat pentru prima doză la data de 28 ianuarie, a fost reprogramat pentru data de 8 februarie.

Cât despre amânarea vaccinării cu doza de rapel, se pare că a doua doză nu se va mai administra la 21 de zile, ci la 28, termen maxim recomandat de producător pentru efectuarea rapelului. Astfel, aceeaşi persoană programată la prima doză pe 28 ianuarie trebuia sa facă doza de rapel la data de 18 februarie. Acum prima doză se face pe 8 februarie, iar rapelul pe 8 martie. Autorităţile nu au anunţat şi extinderea termenului la care se poate face rapelul, potrivit economia.net.