Alexandru Rafila, veşti proaste pentru români: „Nu este cazul încă de relaxări, tulpina Omicron este dominantă”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, face anunțurile momentului cu privire la evoluția pandemiei de SARS-CoV-2 în România și măsurile luate în acest context.

14 feb. 2022, 14:12
Alexandru Rafila, veşti proaste pentru români: „Nu este cazul încă de relaxări, tulpina Omicron este dominantă”

Alexandru Rafila a devenit mai prudent după declaraţiile de săptămâna trecută. ” Ne pregătim categoric pentru ridicarea restricțiilor, dar cu precauție, pentru a nu crește numărul deceselor.  Măsurile de relaxare vor fi luate când numărul de pacienți scade susținut.  Tulpina Omicron, dominantă în România, peste 90% din totalul secvențierilor. Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent, care trebuie să se cupleze cu alți doi indicatori ca să putem discuta despre ridicarea restricțiilor și chiar despre o eventuală renunțare la starea de alertă, la un anumit moment. „, a declarat Alexandru Rafila luni, într-o conferinţă de presă.

„În primul rând este vorba despre scăderea numărului de persoane internate, dar, mai ales, este vorba despre scăderea numărului de pacienți internați la Terapie Intensivă.  În țările europene, în care s-a decis renunțarea la cea mai mare parte dintre restricții, au puține persoane internate în secțiile ATI. Sunt țările cu un grad de acoperire mare vaccinală. Lucrul important este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții și să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață, ci să reprezinte – dacă vreți – o infecție banală. Ne pregătim categoric pentru ridicarea restricțiilor, dar cu precauție, pentru a nu crește numărul deceselor și pentru a nu supraaglomera spitalele din România”, a mai spus Alexandru Rafila.

Bilanţ coronavirus 14 februarie. Numărul infectărilor COVID, în scădere. 75 de morţi, raportaţi în 24 de ore

Alexandru Rafila: Prima măsură ar putea fi scoaterea măștii din spațiile deschise.

„Rata de reproducere este de 0,89, ceea ce arată un trend rapid descendent. Deciziile pe care le-am luat au fost corecte și, în continuare, vom folosi aceleași principii pentru reluarea diverselor tipuri de activități pentru că trebuie să fim conștienți că, atunci când discutăm de o boală banală, care nu afectează capacitatea de acordare a asistenței medicale, nu pune în pericol viața în mod obișnuit, ci numai în situații excepționale, la pacienți cu riscuri majore, atunci sigur că poți relaxa și să discutăm și despre ridicarea stării de alertă. Sigur, va fi o decizie luată la nivelul Guvernului României după consultări cu toți actorii implicați în gestionarea pandemiei. Nu facem acum predicții, ne dorim să ridicăm starea de alertă cât mai repede, dar în condiții de siguranță, în care să existe predictibilitate, să nu ne întoarcem la o situație similară. Rugămintea către toată lumea este să mai aibă puțină răbdare și să respecte regulile, să continue vaccinarea, mai ales unde e o recomandare deosebită, încât să putem avea o primăvară cât mai apropiată de o primăvară normală și, cu atât mai mult, vara sau toamna acestui an. Tupina Deltacrom nu are deocamdată niciun impact în România. Nu avem un calendar al relaxărilor, nu avem motive să avem, situația în ATI COVID este serioasă în continuare. Foarte multe țări au renunțat la criteriul incidenței, trebuie să vedem ce se întâmplă în Terapie Intensivă. Prima măsură ar putea fi scoaterea măștii din spațiile deschise”, a mai spus Alexandru Rafila.

Prezentare MS-14 februarie 2022-FINAL

Grupul de Comunicare Strategică transmite luni că, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat De asemenea, în acelaşi interval, au fost raportate 75 de decese, 11 fiind anterioare. La ATI sunt internate 1.155 de persoane, cu 14 mai multe decât în ziua anterioară. Incidenţa îmbolnăvirilor în Bucureşti a scăzut uşor, pentru prima dată de la sfârşitul lui decembrie 2021, luni având valoarea 38,07, faţă de 38,1 în urmă cu o zi.

Octvian Jurma, avertisment dramatic: Moare câte un român la fiecare zece minute. Numărul deceselor s-ar putea dubla până la final de februarie

Guvernul se pregătește să ridice restricțiile în România, odată cu expirarea stării de aertă, au declarat surse guvernamentale pentru Ziare.com. Executivul a pregătit și un calendar în această privință.Pe 6 martie expiră starea de alertă și Guvernul ia în calcul să nu o mai prelungească.
Tot atunci, Executivul ar putea decide ca masca să mai fie obligatorie doar în spațiile publice și în spațiile aglomerate.
Aprilie: Ar putea să se elimine cu totul masca, cu excepția mijloacelor de transport în comun.
Mai – revenirea la evenimente cu capacitate maximă.