Alexandru Rafila: Vom ajunge din nou la 10.000 de cazuri pe zi

Reprezentantul României la OMS are veşti proaste despre evoluţia pandemiei de coronavirus în România.

06 mart. 2021, 08:07
Alexandru Rafila: Vom ajunge din nou la 10.000 de cazuri pe zi

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat, vineri seară, că numărul caurilor de coronavirus va creşte în perioada următoare, dar este important că, odată cu vaccinarea, numărul persoanelor vulnerabile devine tot mai mic. Rafila nu exclude posibilitatea de a ajunge din nou la 10.000 de cazuri zilnic, însă apreciază că este important şi ritmul de creştere.

”E de vreo două săptămâni această creştere. Acum e mai evidentă pentru că în secţiile ATI se simte din nou aglomeraţia. Spitalele de primă linie au cea mai mare din parte din paturi ocupate”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit www.digi24.ro.

Medicul consideră că numărul de cazuri va creşte în perioada următoare.

”Importantă e viteza de creştere, unde cresc cazurile şi care sunt grupele de vârstă cele mai afectate. Mi-e greu să spun acum cât vor creşte. Lucrurile s-au schimbat faţă de anul trecut. Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi. Dacă, însă, vor fi mai puţin din categoriile vulnerabile – pentru că deja acolo s-a vaccinat, se vaccinează în continuare – dacă persoane mai tinere, mai puţin afectate de boală, se vor infecta, serviciile spitaliceşti nu vor fi solicitate în aceeaşi măsură”, a mai afirmat Rafila.

De câteva zile, România înregistrează din nou peste 4.000 decazuri zilnic, creşterea fiind constantă în ultima perioadă.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat vineri 4.342 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost consemnate 101 decese. În prezent, la ATI sunt 1.067 de pacienţi cu COVID-19. Bucureştiul intră în scenariul roşu, după ce incidenţa cumulată a cazurilor a trecut de 3, ceea ce implică noi restricţii, care trebuie decise de Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă.

Lista ţărilor din zona galbenă a fost actualizată. Persoanele care vin din aceste state trebuie să stea în carantină

În Bucureşti sunt 927 de cazuri noi de COVID-19, în Timiş – 354, în Cluj – 284, în Ilfov – 241, în Braşov – 217.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori a trecut de 3 în Bucureşti. De asemenea, este peste 3 în judeţele Braşov, Clij,  Ilfov şi Timiş.

Până astăzi, 20.785 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.222. Dintre acestea, 1.067 sunt internate la ATI.


loading...