Alexis Tsipras: Îmi asum responsabilitatea unui text semnat pentru a evita dezastrul VIDEO

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a recunoscut marți seară că acordul cu creditorii pentru un al treilea plan de ajutor financiar este un text în care "nu crede", dar "l-a semnat pentru a evita dezastrul țării", notează agențiile Reuters și France Presse, citată de Agerpres. 

15 iul. 2015, 05:20

„Îmi asum responsabilitatea pentru orice greșeală comisă, îmi asum responsabilitatea pentru un text în care eu nu cred dar l-am semnat pentru a evita dezastrul țării și sunt obligat să-l implementez”, a declarat Tsipras într-un interviu la televiziunea publică elenă ERT, în ajunul unui vot crucial în parlament asupra acestui acord anunțat luni la Bruxelles și primit foarte prost de o parte a partidului său radical de stânga SYRIZA.

El a apărat acordul din noaptea de duminică spre luni, declarând că deși a fost „o noapte foarte rea pentru Europa”, marcată de „presiune asupra unui popor care s-a exprimat la referendum”, și „a fost impus” Greciei, acordul a salvat-o de la ieșirea din euro și trebuie pus în aplicare.

Tsipras a explicat de asemenea că s-a luptat pentru a nu fi tăiate salariile și pensiile, adăugând că ajustarea fiscală convenită în acord este mai blândă decât ajustările convenite în trecut, mai notează Reuters.

Citeşte şi Guvernul grec a trimis către parlament proiectul de lege privind măsurile de austeritate

Alexis Tsipras, confruntat cu nemulțumiri puternice asupra acordului în interiorul partidului său SYRIZA, a mai spus că Grecia trebuie să se supună ajustărilor fiscale prevăzute în acord și a adăugat că intenționează să servească până la capăt mandatul de patru ani, excluzând alegeri anticipate, potrivit Agerpres.

„Eu nu pot scăpa de aceste responsabilități și voi încerca să-mi implementez programul politic pe o perioada de patru ani”, a subliniat el.”Adevărul dureros este că această cale cu sens unic pentru Grecia ne-a fost impusă„, a afirmat cu amărăciune Tsipras.

Printre altele, el a sugerat că băncile din țară, închise din 29 iunie, ar putea rămâne închise încă cel puțin o lună. „Deschiderea băncilor depinde de aprobarea acordului, care va avea loc într-o lună”, a constatat el la televiziunea de stat ERT, argumentând că „atunci când este un șoc, există întotdeauna posibilitatea ca deponenții să-și retragă toți banii”.

Cu toate acestea, Tsipras și-a exprimat speranța că „BCE se orientează spre creșterea ELA (ajutorul de urgență acordat băncilor grecești), așa că va fi posibil să se retragă mai mulți bani”, a estimat el, în timp ce retragerile zilnice sunt limitate în prezent la 60 de euro la distribuitori, amintește AFP.


loading...
Partenerii noștri