Alfred Simonis a convocat de urgență plenul Camerei deputaților pentru proiectele referitoare la autonomia Tinutului secuiesc. Scandal între PSD și AUR

Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, a anunțat că a convocat de urgență plenul ”pentru a respinge inițiativele toxice ale unor parlamentari afiliați grupului UDMR privind așa zisa autonomie a Ținutului Secuiesc și separarea cetățenilor români pe criterii etnice”.

27 dec. 2023, 14:01
Alfred Simonis a convocat de urgență plenul Camerei deputaților pentru proiectele referitoare la autonomia Tinutului secuiesc. Scandal între PSD și AUR

Camera Deputaţilor se întruneşte, joi, în şedinţă pentru a dezbate trei proiecte referitoare la autonomia ţinutului secuiesc, depuse de doi parlamentari ai UDMR.

Şedinţa, în format hibrid, este programată să înceapă la ora 14,00, conform deciziei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

”Am convocat de urgență plenul Camerei Deputaților pentru mâine, 28 decembrie, la propunerea președintelui PSD Marcel Ciolacu, pentru a respinge inițiativele toxice ale unor parlamentari afiliați grupului UDMR privind așa zisa autonomie a Ținutului Secuiesc și separarea cetățenilor români pe criterii etnice.

Este cel puțin revoltător că membrii AUR s-au opus astăzi în Biroul Permanent acestei proceduri necesare pentru a pune capăt unor teme care nu își au locul în societate. Ori nu înțeleg procedurile parlamentare, ori vor să speculeze în mod populist acest subiect.
Deși nu am mari așteptări de la AUR, îi aștept mâine să vină să voteze respingerea acestor propuneri toxice. Altfel, vor demonstra încă o dată că nu sunt în stare să ofere românilor decât scandal și urlete”.

Propunerile legislative aflate pe ordinea de zi sunt cele privind statutul de autonomie al ţinutului secuiesc, statutul autonomiei culturale a comunităţii maghiare din România şi o lege-cadru privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale, iniţiate de doi deputaţi UDMR – Kulcsár-Terza József-György şi Zakarias Zoltán.

În 20 decembrie, liderul social-democraţilor, premierul Marcel Ciolacu, a anunţat că i-a propus preşedintelui Camerei Deputaţilor „să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”. „Am propus preşedintelui Camerei Deputaţilor să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ. Astfel de propuneri legislative izolate, care vizează autonomia ţinutului secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice, nu au ce căuta într-un stat democratic. Această discuţie care apare odată la ceva timp nu îşi are rostul”, scris atunci Marcel Ciolacu pe pagina sa de socializare.

 

Deputatul PSD Ciprian Şerban: Iniţiativa UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc este toxică şi divizivă

Iniţiativa UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care va fi discutată în şedinţa de joi a Camerei Deputaţilor, este toxică şi divizivă, a declarat, miercuri, Ciprian Şerban, liderul grupului PSD.

„Împreună cu colegii mei, am ajuns la concluzia fermă că astfel de iniţiative, pe care le considerăm toxice şi divizive, trebuie respinse de urgenţă la nivel legislativ. Credem cu tărie că propunerile legislative care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au loc într-un stat democratic, mai ales sub guvernarea PSD. În această lumină, ne dorim respingerea rapidă şi decisivă a acestor iniţiative, fără a intra în dezbateri inutile, deoarece integritatea teritorială şi culturală a României nu este un subiect de negociere”, a subliniat deputatul PSD Ciprian Şerban.

Parlamentarul a dezavuat şi decizia AUR de a respinge dezbaterea în regim de urgenţă, miercuri, a proiectelor iniţiate de UDMR pentru a putea fi introduse şi respinse în şedinţa de joi.

„Deşi îi respectăm, nu putem înţelege această acţiune a lor altfel decât ca o tentativă de a simula activităţi politice de natură naţionalistă. Ne aşteptam ca şi ei sa împărtăşească viziunea noastră şi să respingă orice formă de dezbatere sau negociere politică pe tema Ţinutului Secuiesc. Este surprinzătoare abordarea colegilor de la Alianţa pentru Unirea Românilor, care insistă pe dezbateri şi negocieri politice în Parlament pe teme ce, în opinia noastră, ar trebui respinse fără nicio negociere sau dezbatere, pentru a păstra unitatea şi coeziunea poporului român”, a declarat liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor.