Alegeri Republica Moldova: Dezamăgire din cauza prezenţei reduse la vot. Moldovenii sunt totuşi optimişti

După închiderea secțiilor de votare, cei mai mulţi candidați le-au mulțumit alegătorilor pentru participarea la scrutin. Totuși, unii concurenți s-au arătat dezamăgiți de prezența redusă a tinerilor la urne. Alții, în pofida scorului redus, au declarat că nu vor renunţa la programul lor electoral.

31 oct. 2016, 06:33
Alegeri Republica Moldova: Dezamăgire din cauza prezenţei reduse la vot. Moldovenii sunt totuşi optimişti

Socialistul Igor Dodon, care a obţinut cele mai multe voturi, nu s-a grăbit să comenteze rezultatele preliminare și a așteptat ca la CEC să ajungă datele din majoritatea secțiilor de votare. A făcut primele declaraţii peste trei ore de la închiderea secţiilor. „Vă sugerez la unii oponenți politici, nu vă grăbiți, facem toate calculele până la sfârșit”, a spus Dodon.

Iar Maia Sandu, al doilea clasat al cursei prezidenţiale, a ieşit în faţa presei imediat după ce s-a tras linie la votare. „Eu cred că noi astăzi ne putem mândri cu o primă victorie. Am făcut un prim pas spre o viață demnă care merităm noi toți să o trăim aici în Republica Moldova. Am demonstrat că cu resurse mici putem să facem lucruri foarte mari”, a declarat Maia Sandu.

Iurie Leancă s-a arătat mai mult îngrijorat de avansul luat de socialistul Igor Dodon. „Sper să se schimbe această cifră pentru Dodon. Sper să meargă în descreștere, astfel încât să avem șansa turului doi. Eu sper foarte mult că va fi o descreștere”, a spus Iurie Leancă.

Mihai Ghimpu a declarat că mai puțin îl interesează câte voturi a obținut și că va continua să promoveze insistent unirea Republicii Moldova cu România. Partidul Liberal încă nu a decis pe cine va susţine în cazul turului doi de scrutin.”La noi votul este geopolitic. Și eu bănuiesc că va fi turul doi. O să ajungem și o să vedem. Eu nu pot să spun cine va fi acum. Noi o susținem, dar o să avem ceva de spus. Condițiile sunt mai multe”, a precizat Mihai Ghimpu.

Citeşte şi Alegeri Republica Moldova. Igor Dodon şi Maia Sandu se vor confrunta pe 13 noiembrie în al doilea tur de scrutin

Prestaţia electorală a celor doi politicieni a fost comentată ironic de Igor Dodon, care a mai avut, noaptea, o ieşire în fața presei. „La nivelul plintusului cum spun ei de obicei”, a spus Igor Dodon.

După închiderea urnelor, premierul Pavel Filip a apreciat prezenţa ridicată la vot și a făcut apel la calm. Oficialul a declarat pentru Agerpres că nu ar fi nimic mai greșit ca, după lupta electorală, să începem un război. Filip mai crede că toți cei care sunt proeuropeni în Moldova trebuie să găsească înțelepciunea de a lucra împreună, de a schimba ce trebuie schimbat și de a accepta că lucrurile merg mai bine atunci când puterea nu e concentrată într-un loc. El a adăugat că este mândru să fie premierul unei țări în care democrația este prețuită de cetățeni.