Algerian inculpat pentru că l-ar fi ajutat pe organizatorul atentatelor din Paris să vină în Europa

Un algerian suspectat că l-a ajutat pe teroristul care a deschis focul într-un tren Thalys, în august 2015, dar şi pe presupusul organizator al atentatelor de la Paris, din noiembrie 2015, să ajungă în Europa, a fost inculpat şi plasat în arest în Franţa.

16 mai 2017, 12:08
Algerian inculpat pentru că l-ar fi ajutat pe organizatorul atentatelor din Paris să vină în Europa

Reţinut în Germania, în iulie 2016, Bilal Chatra, în vârstă de 21 de ani, a fost predate Franţei pe 21 aprilie. El a fost inculpate pentru complicitate la tentative de asasinat terorist şi asociere cu terorişti, potrivit unei surse judiciare.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, el este suspectat că i-a ajutat, din Turcia, atât pe Ayoub El Khazzani, atacatorul din trenul Thalys, care circula pe ruta Amsterdam-Paris, cât şi pe Abdhelamid Abaaoud, să se infiltreze în Europa pe ruta balcanică, urmând fluxul de refugiaţi în punctul culminant al crizei migratorii.

Citeşte şi Elveţia avertizează: Riscul producerii unor noi atacuri teroriste este încă la un nivel ridicat

Mai exact, el ar fi „reperat punctele de control din diferite ţări de-a lungul rutei migratorii”, din zona irakiano-siriană până la Koln, în Germania. El le-ar fi transmis pe Facebook informaţiile teroriştilor, potrivit news.ro.

În august 2015, el Khazzani a împuşcat, la ordinul lui Abaaoud, mai mulţi pasageri ai unui tren de mare viteză pe ruta Amsterdam-Paris.

Abaaoud a plănuit mai multe atentate teroriste pe teritoriul statelor europene, inclusiv masacrul din sala de concerte Bataclan şi din cinci restaurante pariziene, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 130 de persoane. Aşa-numitul „creier” din spatele atentatelor pariziene, Abaaoud a fost împuşcat mortal în timpul unui raid antiterorist din suburbia Saint Denis, care a avut loc la cinci zile după atacurile jihadiştilor.