Aliaţii cancelarului Angela Merkel propun ca imigranţii să fie obligaţi să vorbească germana şi la ei acasă

Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU), aliata la guvernare a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) conduse de cancelarul Angela Merkel, va dezbate o propunere ca imigranţii ce doresc să se stabilească în Germania să fie obligaţi să vorbească în limba germană şi la ei acasă, relatează agenţiile Reuters şi EFE citând un document publicat duminică de cotidianul Bild am Sonntag, potrivit Agerpres.

07 dec. 2014, 13:38
Aliaţii cancelarului Angela Merkel propun ca imigranţii să fie obligaţi să vorbească germana şi la ei acasă

În textul difuzat, CSU argumentează că limba este un element fundamental pentru integrare în societate şi la locul de muncă, aşadar ‘cine doreşte să trăiască aici pe termen lung trebuie să vorbească germană atât în locurile publice cât şi acasă’. De asemenea, această formaţiune, care a iniţiat cu un an în urmă o dezbatere despre ‘turismul social’, susţine că cunoaşterea limbii germane trebuie să fie o condiţie obligatorie pe care să o îndeplinească imigranţii ce vor să primească ajutoare sociale sau să participe la programe de formare profesională.

Însă toate partidele din spectrul politic german, inclusiv Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Merkel şi Partidul Social-Democrat (SPD), au criticat iniţiativa. Astfel, secretarul general al SPD, Peter Tauber, a declarat că limba vorbită în familie nu este treaba politicienilor, în timp ce omologul său din SPD, Yasmin Fahimi, a calificat propunerea drept ‘total absurdă’.

Agenţia Reuters notează că liderii CSU vor discuta luni această iniţiativă ce survine în contextul creşterii semnificative a numărului imigranţilor sosiţi din ţări est-europene, precum Polonia, România şi Bulgaria, dar şi al refugiaţilor care fug de războiul civil din Siria. Unii membri ai CSU se tem că o sporire în continuare a numărului imigranţilor i-ar putea determina pe simpatizanţii acesteia să se îndrepte către Alternativa pentru Germania (AfD), un partid care pledează pentru adoptarea unei linii dure împotriva străinilor.

Din cauza populaţiei îmbătrânite şi a ratei reduse a natalităţii, Germania are nevoie de imigranţi pentru a-şi susţine economia, însă mulţi germani nu văd cu ochi buni posibilitatea ca ţara lor să devină un paradis al străinilor care caută condiţii mai bune de muncă şi de trai.