Alimente mai ieftine pentru români. Guvernul anunță extinderea listei produselor cu preț redus

Lista alimentelor de bază cu preț plafonat s-ar putea extinde, au transmis reprezentanții Guvernului.

11 sept. 2023, 22:03
Alimente mai ieftine pentru români. Guvernul anunță extinderea listei produselor cu preț redus

„Prețurile alimentelor de bază se mențin scăzute în supermarketuri, produsele incluse în lista alimentelor cu adaos comercial limitat se regăsesc în cantități suficiente pe rafturile magazinelor, iar cetățenii sunt mulțumiți.

Ordonanța privind stoparea creșterii prețurilor pentru alimentele de bază se dovedește o măsură eficientă, pe care o vom prelungi pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor.

Prețurile sunt mai mici nu numai la cele 14 alimente de bază, dar și la alte produse alimentare, ceea ce înseamnă că lista produselor alimentare cu adaos comercial limitat poate fi extinsă.

Vom face acest lucru după o analiză împreună cu reprezentanții comercianților și procesatorilor.

Este o promisiune îndeplinită și un angajament că vom continua să luăm astfel de măsuri care să îi protejeze pe fermieri, procesatori, dar și pe români!”, a transmis ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, pe Facebook.

Citește și Vouchere sociale 2023: Ce faci dacă nu ai primit cardul de alimente. Atenţie, ajutorul expiră!

Mai multe alimente de bază s-au ieftinit din data de 1 august 2023, pentru o perioadă de trei luni. Guvernanții își doresc să prelungească schema de plafonare.

Alimentele vizate au fost pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

Cu cât s-au ieftinit alimentele de bază din 1 august 2023

Cartofii albi noi s-au ieftinit cu 50,13%, de la 3,99 ron la 1,99 ron, în timp ce pâinea alblă s-a ieftinit cu 35,63%, de la 4,49 ron la 2,89 ron, iar făina albă cu 27,69%, de la 4,55 ron la 3,29 ron. În cazul mălaiului s-a aplicat o reducere de 30,67%. Prețul inițial era de 4,89 ron, iar acum e 3,39 ron. Laptele de consum e cu 20,03% mai ieftin, prețul vechi fiind de 6,49 ron, iar cel nou de 5,19 ron. Ardeiul Kapia roșu e cu 26,17% mai ieftin, de la 12,99 ron a ajuns la 9,59 ron, iar penele verde cu 18,34% mai ieftin, a ajuns de la  3,49 ron, la 2,85 ron. O cutie de 10 ouă a ajuns de la 19,69 ron la 16,99 ron.

Citește și ANPC a publicat lista alimentelor care riscă să-i îmbolnăvească pe români. La ce trebuie să fie atenți cumpărătorii

În momentul de față, cei care nu respectă această reglementare stabilită de Guvern riscă amenzi de până la 2 milioane de lei. Aceasta este monitorizată îndeaproape și de Consiliul Concurenței care, periodic, verifică dacă prețurile scad sau nu la raft și care sunt procentele aplicate.