Alimentele banale care ne ajută să scăpăm de astenia de toamnă! Secretul dezvăluit de un celebru nutriționist

Astenia de toamnă e un hop pentru români, în fiecare an. Aceasta se manifestă prin oboseală aproape cronică şi lipsă de randament la locul de muncă, chiar anxietate şi o stare general proastă.

26 oct. 2021, 22:32
Alimentele banale care ne ajută să scăpăm de astenia de toamnă! Secretul dezvăluit de un celebru nutriționist

Alimentele banale care ne ajută să scăpăm de astenia de toamnă. Nutriţionistul Gianluca Mech a mărturisit cum putem adapta alimentaţia de zi cu zi pentru a ne simţi energici.

Alimentele banale care ne ajută să scăpăm de astenia de toamnă! Secretul dezvăluit de un celebru nutriționist

„Pentru început, oamenii trebuie să înţeleagă că astenia de toamnă nu este o boală. Este un sindrom şi durează de obicei câteva săptămâni, perioada de care organismul are nevoie pentru a se adapta la schimbările sezoniere. Are o explicaţie ştiinţifică şi este cauzată de lipsa melatoninei, hormonul responsabil de reglarea somnului. Odată cu scăderea luminii solare, melatonina creşte şi odată cu aceasta senzaţia de oboseală. Pe de altă parte, serotonina scade, generând astfel somnolenţă şi o stare generală de oboseală. De multe ori, acest dezechilibru hormonal este, de asemenea, asociat cu stări de anxietate şi probleme de concentrare. Obiceiurile sănătoase precum alimentaţia corectă, respectarea orelor de somn şi mişcarea pot ajuta la prevenirea sau combaterea acestor probleme.

Citește și: Alimentele care sunt un adevărat pericol pentru siluetă. Deşi sunt folosite în diete, acestea îngraşă foarte rău. Un nutriţionist cunoscut atrage atenţia: Trebuie să ne ferim de ele!
„Este dovedit că, pentru ca organismul să funcţioneze corect, trebuie să îi oferim proteine de bună calitate în fiecare zi. Leguminoasele şi nucile sunt alimente bogate în proteine vegetale de înaltă calitate, sărace în grăsimi saturate şi bogate în fier şi minerale, o sursă excelentă de energie 100% sănătoasă.

Peştele este un bun aliat în lupta contra asteniei de toamnă. Somonul, tonul, macroul sau sardinele se remarcă prin cantitatea generoasă de acizi graşi Omega 3, un nutrient esenţial care acţionează ca un neuroprotector puternic ce ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive ale creierului, protejându-l astfel de deteriorarea oxidativă şi inflamaţie. Alte alimente bogate în acizi graşi Omega-3 sunt avocado, dovleacul, seminţele de chia, uleiul de măsline‟, recomandă nutriţionistul Gianluca Mech.

Citește și: Ce mănâncă zilnic Teo Trandafir. Vedeta şi-a readaptat alimentaţia după operaţia de micşorare a stomacului: „Dacă mi se face rău de foame, mănânc pufuleţi”