Alimentul minune de care fug românii. Face miracole pentru sănătate, reduce riscul de cancer şi boli de inimă

Broccoli este leguma care face parte din familia cruciferelor, bogată în antioxidanți, vitamine și săruri minerale, dar săracă în calorii. Află de ce este recomandat să introduci în alimentație și consumul de broccoli și care sunt sunt cele mai bune rețete pe care le poți încerca acasă.

09 dec. 2021, 08:36
Alimentul minune de care fug românii. Face miracole pentru sănătate, reduce riscul de cancer şi boli de inimă

Alimentul minune de care fug românii. Este vorba despre broccoli, care este totodată și o legumă foarte bogată în fitonutrienți ce micșorează semnificativ riscul de diabet și boli cardiovasculare sau cancer.

Deși nu este foarte îndrăgită, această legumă are foarte multe proprietăți benefice pentru organismul uman. Ea conține cantități mari de fibre solubile și insolubile, vitamina C și vitamina K, care este necesară unei buni circulații a sângelui.

Nutriționiștii situează această legumă în top 10 al celor mai bune alimente. Ce beneficii are pentru organism:

Borccoli previne artrita, potrivit mai multor studii. Substanța numită sulforafan blochează deteriorarea cartilagiilor, datorită faptului că interceptează o moleculă ce produce inflamația locală.

Broccoli previne cancerul. Potrivit unui raport publicat de Clinical Epigenetics, sulforafanul este foarte benefic și în cazul cancerului de colon, fiind activ în organism chiar și atunci când broccoli nu este consumat zilnic. Cercetătorii cred că sulforafanul determină niște transformări în organism la nivelul genelor. În acest fel, acestea previn creșterea tumorilor

Oamenii de știință susțin că, dacă broccoli este consumat doar de trei ori pe lună, riscul de a dezvolta cancer de vezică urinară scade cu 40%.

Reduce efectul razelor ultraviolete. Extractul legumei aplicat direct pe piele reduce semnificativ efectele razelor ultraviolete, fiind astfel benefică și împotriva cancerului de piele.

Alimentul minune care ține doctorul departe și îți dă o energie de invidiat. Reduce riscul de infarct și accident cerebral

Broccoli detoxifiază organismul. Compușii cu sulf sunt esențiali datorită faptului că intră în procesul de detoxifiere a ficatului. Conținutul ridicat de sulf are efecte benefice, antivirale și antibiotice.

Beneficiile aduse de broccoli nu se opresc aici. Totodată, leguma este și o sursă bogată de potasiu și calciu. Vitamina C și beta-carotenul ce îl conține protejează ochii de cataractă și ocrotesc celulele de atacul radicalilor care afectează memoria. Există dovezi științifice precum că broccoli diminuează și efectul negativ cauzat de colesterolul rău LDL și ajută la reducerea riscului de diabet.

Alimentul care face minuni. Cum trebuie să alegem și să gătim brocolli
Broccoli trebuie să aibă floarea compactă și fără degradări exterioare. Culoarea legumei trebuie să fie verde închis, ori cu nuanțe spre purpurii în funcție de specie, fără suprafețe îngălbenite.

Alimentul minune care trebuie consumat în fiecare zi. Conţine un cocktail de vitamine și minerale
Ca să își păstreze vitaminele și mineralele, leguma trebuie consumată crudă sau preparată la abur timp de 2-4 minute. 100 de grame de broccoli conțin 34 de calorii, 5,5 grame de glucide, 0,2 grame de lipide și 2,5 grame proteine.

Cum îl găteşte Jamila

Alimentul minune are şi contraindicaţii:

  • Broccoli nu este indicat persoanelor care au probleme cu glanda tiroidă deoarece conține substanțe goitrogene care pot interfera cu funcționarea glandei tiroide.
    Nu este recomandat persoanelor care iau medicamente anticoagulante.
    Consumul de broccoli cu pește poate duce la creșterea șanselor de a face nefrolitiază.