Alimentul minune pentru o gândire supersonică. E aur curat pentru creier, însă românii nu știu cât de benefic e

Alimentul minune pentru o gândire rapidă și eficientă. Acesta îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, fiind considerat „aur curat” pentru creier!
Filip Stan
27 dec. 2024, 20:22
Alimentul minune pentru o gândire supersonică. E aur curat pentru creier, însă românii nu știu cât de benefic e

Alimentul surpriză cu puteri magice asupra memoriei! Un studiu recent publicat în Neuroscience Research subliniază beneficiile cognitive ale brânzei Camembert. Cercetările au arătat că amidele acizilor grași, compuși care se formează în timpul procesului de fermentare a brânzei, au îmbunătățit memoria și abilitatea de învățare la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Aceste descoperiri sugerează că brânza Camembert ar putea aduce beneficii semnificative pentru sănătatea creierului.

Alimentul pe care să-l incluzi în meniu

Camembert se distinge prin fermentarea cu mucegai alb (Penicillium camemberti), care îi conferă un profil biochimic unic. Procesul produce amide ale acizilor grași, precum miristamida, care nu sunt întâlnite în brânzeturile nefermentate sau fermentate diferit. Acești compuși sunt din ce în ce mai recunoscuți pentru impactul lor asupra sănătății cerebrale, prin stimularea nivelurilor de factori neurotrofici, proteine esențiale pentru creșterea, repararea și formarea memoriei celulelor cerebrale.

Studiile anterioare au sugerat deja beneficii ale brânzei Camembert pentru oameni, demonstrând că astfel de produse lactate pot crește nivelurile factorilor neurotrofici la adulții vârstnici, protejând astfel funcțiile cognitive pe măsură ce creierul îmbătrânește. Totuși, mecanismele exacte și compușii specifici responsabili pentru aceste efecte nu au fost pe deplin înțeleși. Noul studiu își propune să clarifice aceste aspecte, concentrându-se pe amidele acizilor grași și impactul lor asupra memoriei și învățării.

Pentru a analiza beneficiile cognitive ale brânzei Camembert și ale amidelor acizilor grași, cercetătorii au realizat experimente pe șoareci masculi. Aceștia au fost împărțiți în grupuri și hrăniți fie cu o dietă bogată în grăsimi, fie cu o dietă similară, dar suplimentată cu brânză Camembert sau cu amide de acizi grași extrase din brânză. Dieta bogată în grăsimi a fost concepută să simuleze riscurile dietetice asociate cu neurodegenerarea specifică oamenilor.

Cercetătorii au administrat zilnic doze de brânză Camembert, miristamidă (o amidă a acizilor grași) sau alți compuși similari pe o perioadă de șapte zile. Brânza a fost omogenizată pentru o dozare consistentă, iar amidele acizilor grași au fost administrate în doze precise. Performanța cognitivă a fost evaluată prin două teste comportamentale: testul de recunoaștere a obiectelor (ORT) și testul de localizare a obiectelor (OLT), care sunt standard pentru evaluarea memoriei și învățării la animale.

La testul ORT, șoarecii au fost plasați într-un spațiu cu două obiecte. După o perioadă, unul dintre obiecte a fost înlocuit cu un obiect nou, iar timpul petrecut explorând obiectul nou a fost măsurat. O explorare mai îndelungată indica o memorie de recunoaștere mai bună.

În testul OLT, un obiect a fost mutat într-un loc diferit, iar timpul petrecut investigând noua locație a fost înregistrat pentru a evalua memoria spațială.

Rezultatele au arătat că atât brânza Camembert, cât și miristamida au îmbunătățit funcțiile cognitive ale șoarecilor. În testul ORT, șoarecii care au primit brânză Camembert au petrecut timp de calitate explorând obiectul nou, ceea ce sugerează o memorie de recunoaștere mai bună. Efectul a fost dependent de doză, cantitățile mai mari oferind rezultate mai bune.

De asemenea, șoarecii tratați cu miristamidă au performat mai bine în ambele teste, indicând îmbunătățiri atât în memoria de recunoaștere, cât și în cea spațială. Studiul a relevat că acidul miristic, un precursor al miristamidei, nu a avut un impact similar, subliniind astfel importanța procesului de amidare care se produce în timpul fermentării brânzei.

Pe lângă testele comportamentale, cercetătorii au studiat și modificările chimice din creier. Aceștia au analizat expresia factorilor neurotrofici, în special factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF), în hipocamp, o zonă esențială pentru memorie și învățare. Rezultatele au arătat că miristamida a crescut expresia BDNF în hipocamp, sugerând un impact benefic asupra neuroprotecției, creșterii sinaptice și formării memoriei.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Senatorul POT acuzat că a mințit în CV a ajuns în faţa instanţei! Ce datorii neachitate are parlamentarul demisionar ce a ajuns la PSD
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
Playtech.ro
Țara care va dispărea de pe fața pământului în maxim 25 de ani. Transformările pe care le vom vedea cu toții până în 2050
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
VIDEO | „Atacați de ursoaică”. Doi motocicliști s-au filmat lângă o ursoaică și puiul ei, pe Transfăgărașan
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ce i-a spus regretatul Mihai Leu lui Titi Aur, de pe patul de spital: „Era într-o rezervă, având-o alături pe soția sa, Anna. Când am intrat la el, deși fizic se vedea că nu este bine, era optimist”
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Doamna Borsec cară peste 150.000 de sticle cu apă minerală și nici nu le simte. Sofia Crețu-Hu poartă accesorii și bijuterii de peste o sută de mii. De euro!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc