Alina Bica ARESTATĂ PREVENTIV pentru 30 de zile. Şefa DIICOT, adusă de soţ în arestul Poliţiei Capitalei

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele şefei DIICOT, Alina Bica, aceasta fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu într-un dosar legat de retrocedarea unui teren. Alina Bica a fost adusă de soţul său în arestul Poliţiei Capitalei unde îşi va petrece următoarele 30 de zile. De altfel, este o premieră în România ca un procuror în funcţie să fie arestat. Tot la Poliţia Capitalei au ajuns şi un fost vicepreşedinte ANAF, Dragoş Bogdan şi un director din ministerul de Finanţe, Lăcrămioara Alexandru, ambii membrii în comisia de despăgubire.

22 nov. 2014, 06:31
Alina Bica ARESTATĂ PREVENTIV pentru 30 de zile. Şefa DIICOT, adusă de soţ în arestul Poliţiei Capitalei

Alina Bica, acuzată de abuz în serviciu pentru o despăgubire păguboasă pentru statul român, a dat explicaţii timp de nouă ore, vineri, în faţa judecătorilor, iar şedinţa s-a terminat la ora trei dimineata. Instanţa a rămas în pronunţare în acest dosar, în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar şefa DIICOT a plecat acasă. Sâmbătă dimineaţa, magistraţii au aprobat arestarea preventivă timp de 30 de zile, pentru Alina Bica.

 

Mandate de arestare preventivă au primit şi Emil Nuţiu, expert evaluator, Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Decizia instanţei nu este definitivă, însă executorie.

Alina Bica, procurorul şef al DIICOT, a fost reţinută joi seara de procurorii DIICOT, fiind acuzată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

CITEŞTE ŞI DNA cere aviz pentru ARESTAREA deputatului Marko Attila, în dosarul şefei DIICOT, Alina Bica

DNA susţine că, prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţa de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita.

„Concret, la 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, din care făceau parte suspecta Alina Bica şi inculpaţii Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente. Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)”, susţine sursa citată.

CITEŞTE ŞI CARACATIŢA dosarului Alinei Bica: apropiaţi ai cuplului Udrea-Cocoş, foşti înalţi funcţionari şi parlamentari

În acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi penal deputatul UDMR Marko Attila, pentru abuz în serviciu, şi omul de afaceri Stelian Gheorghe, în cazul celui din urmă fiind impusă măsura controlului judiciar.