Alina Gorghiu, audiată în dosarul lui Vlasov: Când am semnat proiectul, nu l-am citit în totalitatea lui UPDATE

Alina Gorghiu, preşedintele PNL, s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ea a fost audiată în calitate de martor în dosarul fosului șef al Camerei de Comerț, Mihail Vlasov, privind trecerea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la Camera de Comerţ.

19 oct. 2016, 05:50
Alina Gorghiu, audiată în dosarul lui Vlasov: Când am semnat proiectul, nu l-am citit în totalitatea lui UPDATE

UPDATE Alina Gorghiu a declarat miercuri, la ieşirea de la Înalta Curte, că nu a citit „în totalitate” atunci când a semnat în calitate de co-inițiator proiectul de lege privind Registrul Comerțului promovat de Mihail Vlasov, susținând că acest lucru nu este „nelalocul” lui.

„Nu știu dacă este frapant pentru dumneavoastră sau nu. Pentru mine nu este nimic nelalocul lui să ai un proiect de câteva sute de pagini sau zeci de pagini pe care să nu îl știi pe de rost. Am spus că nu îl cunosc în măruntaiele lui acest proiect. În momentul în care l-am semnat, nu l-am citit în totalitatea lui, dar știam proiectul”, a afirmat Alina Gorghiu.

Fapt mai puțin obișnuit în sălile de judecată, Alina Gorghiu a dat declarații ca martor de pe scaunul unde stă de obicei procurorul de ședință, care a fost mutat pe locul rezervat magistratului asistent.

În declarația dată în fața judecătorilor, Gorghiu a spus că nu a avut o relație apropiată cu Mihail Vlasov, ci doar una „instituțională”.

Ea a precizat că, în anul 2013, a fost contactată de deputatul Florin Iordache, pentru a fi co-semnatar al unei inițiative legislative privind trecerea Registrului Comerțului de la Ministerul Justiției la Camera de Comerț și a recunoscut că nu a citit proiectul în momentul în care l-a semnat.

Alina Gorghiu a mai spus că proiectul a primit aviz negativ în Comisia juridică din Camera Deputaților și apoi nu a mai fost susținut în plen, mai ales că Guvernul a dat aviz negativ.

Pe de altă parte, Gorghiu a menționat că a discutat de câteva ori cu Mihail Vlasov despre acel proiect, dar acesta nu a făcut niciun fel presiune asupra ei.

 

Sunt martor in acest dosar (n.r. – dosarul lui Mihail Vlasov) si sunt oricand disponibila sa dau orice lamuriri. Instanta va decide daca declaratia mea, care la fond a fost cat se poate de scurta, e hotaratoare sau nu. Sunt foarte multi martori in cauza. A fost o achitare in fond. Voi raspunde la toate intrebarile instantei„, a declarat Alina Gorghiu, la intrarea la ICCJ.

Şefa PNL a mai spus că statutul de martor este „unul firesc într-un stat de drept normal”. „Vii, dai lamuriri instantei, daca stii, spui de stii, daca nu stii, spui ca nu stii. Evident ca trebuie sa ajuti institutiile din Romania”, a adăugat Gorghiu.

Întrebată dacă a fost citată în dosarul Turceni-Rovinari, în care sunt judecaţi Victor Ponta şi Dan Şova, Alina Gorghiu a precizat că nu a primit nicio citaţie.

La începutul lunii octombrie, și președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, și fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, au fost audiați la Înalta Curte în dosarul în care Vlasov este judecat pentru dare de mită.

În aprilie 2016, Curtea de Apel București l-a achitat pe Mihail Vlasov, fost președinte al CCIR, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În prezent, Mihail Vlasov se află în detenție, el fiind condamnat definitiv într-un alt dosar, în iunie 2015, la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. El este acuzat de DNA că i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comerțului de la Ministerul Justiției la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi încercat să influențeze mai mulți parlamentari — Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer — în vederea semnării și susținerii proiectului de lege.

Procurorii susțin că solicitarea a fost formulată de Vlasov în contextul demersurilor acestuia de a influența adoptarea unui act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Național al Registrului Comerțului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlul asupra veniturilor obținute din activitatea desfășurată de Registrul Comerțului. În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului Mircea Grosaru că îl va numi în funcția de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR.

Potrivit procurorilor, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o muncă asiduă pentru influențarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării și susținerii respectivei inițiative legislative. În special, influența s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional (Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerț ori camerelor teritoriale (Andras Edler).