Alina Gorghiu: Dacă un condamnat nu poate fi membru al guvernului, să nu poată fi nici parlamentar, nici preşedintele României

Senatorul liberal Alina Gorghiu a declarat joi, la Timișoara, că deși ''drumul spre guvern'' al lui Liviu Dragnea s-a închis, ''ambițiile de a deveni președinte îi rămân'' și de aceea ea dorește tratament egal pentru toate funcțiile publice.

04 mai 2017, 17:34
Alina Gorghiu: Dacă un condamnat nu poate fi membru al guvernului, să nu poată fi nici parlamentar, nici preşedintele României

”Dacă drumul spre guvern al lui Liviu Dragnea s-a închis, ambițiile de a deveni președinte îi rămân, motiv pentru care ar trebui reglementată foarte clar egalitatea de tratament pentru toate funcțiile publice. Dacă o persoană condamnată nu poate să fie membru al guvernului, să nu poată fi nici parlamentar, nici președintele României”, a afirmat Alina Gorghiu, într-o conferință de presă.

Ea a menționat că săptămâna viitoare va lucra împreună cu colegii săi liberali la un proiect de lege în acest sens, pentru a elimina lacunele legislative care pot lăsa tentația unor persoane, ”Liviu Dragnea, sau altă persoană condamnată definitiv” de a dori să ocupe o astfel de funcție.

Alina Gorghiu a subliniat că decizia Curții Constituționale, care-i interzice liderului PSD Liviu Dragnea să facă parte din Guvern, din cauza condamnării definitive cu suspendare, ”s-a lăsat mult așteptată”, pentru că nu era ”deloc anevoios” să se ia.

”Soluția era foarte ușor de anticipat și firească. S-a respins ca inadmisibilă sesizarea pentru că există o jurisprudență foarte bogată a Curții Constituționale, care spune anterior că o persoană condamnată definitiv nu poate face parte dintr-un guvern”, a menționat Alina Gorghiu.

Pe de altă parte, senatoarea crede că ”pericolul” privind legea grațierii nu a trecut, întrucât în Comisia juridică social-democrații au majoritate largă și o pot vota în orice moment.

”Dacă nu există și susținerea opiniei publice, a celor care au protestat și nu vor să fie grațiate faptele de corupție, de exemplu, noi nu vom putea avea succes. (…) Votul PNL va fi împotriva legii grațierii, pentru că nu își atinge deloc obiectivul această lege”, a punctat Gorghiu.

Ea a explicat că se va ajunge ca într-un an de zile de la aplicarea legii să nu se înregistreze o depopulare a penitenciarelor, ci la o supraaglomerare cu recidiviști. Gorghiu susține, în continuare, discutarea în regim de urgență a proiectului privind măsurile alternative la condamnarea la închisoare.

”Această măsură ar putea scoate din pușcării circa 5.000 de deținuți, cu brățări electronice la domiciliu, cu executarea de munci în folosul societății la sfârșit de săptămână și celelalte”, a conchis senatorul PNL Alina Gorghiu.