Alina Gorghiu, despre atacarea Hotărârii de Guvern privind alegerile locale: Accesul la justiţie este liber

Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, spune că ar dori o grăbire a procesului în contencios administrativ împotriva hotărârii de guvern privind alegerile locale, pentru a se putea adresa Curţii Constituţionale. Gorghiu spune că nu se simte ameninţată de Liviu Dragnea pe acest subiect.

15 feb. 2016, 15:48
Alina Gorghiu, despre atacarea Hotărârii de Guvern privind alegerile locale: Accesul la justiţie este liber

Alina Gorghiu, copreședintele PNL, afirmă că plângerea în contencios administrativ împotriva hotărârii de guvern privind alegerile locale reprezintă un drept prevăzut de lege. Ea spune că nu se lasă intimidată de Liviu Dragnea pe acest subiect.

„Vedeți cât de tolerant este dl Dragnea când vine vorba de un demers în instanță, toleranța se manifestă prin etichete de genul „sunteți cu premierul la grămadă, grup infracțional organizat”. Ne exercităm un drept prevăzut de lege, accesul la justiție este liber. Am spus de la bun început că vom utiliza orice pârghie legală, constituțională pentru a putea să organizăm alegeri în România în două tururi de scrutin așa cum agenda publică o cere, că-i place liderului PSD, că nu-i place, domnia sa poate să facă orice, din păcate uneori este cam slobod la gură. Asta cu plângerile penale este jenantă pentru un om politic de nivelul domniei sale”, a spus Gorghiu, după ședința Biroului Politic Național al PNL.

Ea a precizat că Guvernul are termen 30 de zile în care să răspundă la plângerea prealabilă depusă de liberali și și-a exprimat speranța că răspunsul va veni mai devreme de această perioadă.

„Mi-aș dori să văd deschidere din partea Cabinetului, să ne trimită acel refuz la plângerea prealabilă pentru a putea merge în contencios administrativ mai repede decât termenul de 30 de zile, pentru că, dacă vrei să vezi într-adevăr care este opțiunea instanței, a CCR pe această temă, trebuie să accelerăm puțin calendarul. Când vom avea răspunsul abia atunci vom putea face demersurile în instanța de contencios administrativ, nu mai devreme”, a precizat Alina Gorghiu.

Ea a subliniat că liberalii continuă demersurile pentru organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin.

„Am văzut o amenințare, dar nu-i prima, publică, făcută de dl Dragnea. (…) Dacă mai crede dl Dragnea că o amenințare cu plângeri în civil, în penal mă mai sperie, după ce m-a călit domnul Ponta cu toate plângerile și cu toate calomniile publice se înșeală. (…) Următoarea replică va fi că ne și arestează pe noi cei din PNL, dacă îndrăznim să valorificăm un drept constituțional și anume cel de liber acces la justiție. (…) Domnul Dragnea, pe scurt, ținând cont de istoricul dumneavoastră, chiar mă lasă rece amenințările unui PSD-ist care își trage seva din metehne comuniste. Puteți să faceți un milion de plângeri penale și un milion de plângeri civile, PNL continuă demersurile pentru a putea obține alegeri în două tururi”, a afirmat Gorghiu.

La rândul său, copreședintele PNL Vasile Blaga a spus că nu a existat nicio înțelegere cu premierul Dacian Cioloș pe tema atacării în contencios administrativ a HG privind alegerile locale.

„Nu am avut nicio înțelegere cu dl prim-ministru pe tema aceasta. Chiar nu am avut. Probabil că era evident pentru toată lumea când am spus că nu vom renunța la niciun mijloc, nicio posibilitate care se ivește pentru a duce mai departe bătălia pentru a reuși să avem vot la primari în două tururi. Cred că nimeni nu se îndoia că vom face așa”, a spus liderul liberal.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut luni că, atât prin proiectul prevenției în sănătate, cât și prin intenția modificării legii electorale, „liberalii dau dovadă de derapaj și de acțiuni violente împotriva democrației”.