Alina Gorghiu: Legea prevenţiei în sănătate este pozitivă pentru cetăţeni

Alina Gorghiu a reacţionat la acuzele că legea promovată de liberali i-ar obliga pe bolnavii de cancer să-şi plătească tratamentul şi afirmă că este vorba despre prevenţie. Legea este în interesul şi beneficiul cetăţenilor, se apără copreşedintele PNL.

07 feb. 2016, 09:15
Alina Gorghiu: Legea prevenţiei în sănătate este pozitivă pentru cetăţeni

Alina Gorghiu, copreședintele PNL, afirmă că legea prevenției în sănătate este bună, iar prevederile acesteia sunt pozitive pentru cetățeni.

„Nicio lege nu e perfectă. Legea prevenției în sănătate este însă o lege bună și toate prevederile ei sunt eminamente pozitive pentru cetățeni. Îmi pare rău că nu a fost citită. Sau înțeleasă”, a scris Alina Gorghiu pe pagina ei de Facebook.

Deputații liberali au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de prevenție în sănătate, care prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenție pot fi obligați să suporte, parțial sau total, costurile tratamentelor bolilor.

Proiectul de lege a fost iniţiat de liberalii Alina Gorghiu, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga, Horia Cristian şi se află în dezbatere publică până la 1 martie. Potrivit documentului, prevenția se desfășoară în baza unei politici și a unei strategii pe termen mediu și lung, materializate sub forma unui program național de prevenție multianual, care are subprograme anuale.

Citeşte şi: Nicolăescu, despre legea privind prevenţia: „Cetăţenii să înveţe să fie responsabili faţă de propria sănătate”

Politica, strategia și programul se aprobă de Guvern, la propunerea Agenției Naționale de Prevenție în Sănătate, o entitate care se înființează prin această lege, care urmează să se ocupe de acest domeniu, sub conducerea Ministerului Sănătății. Finanțarea acestor programe ar urma să se facă de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu pot fi mai mici decât 10% din fondurile publice alocate sistemului național de sănătate.

Proiectul de lege prevede că toți cetățenii români, precum și rezidenții legali au dreptul de a beneficia de programele, măsurile și acțiunile de prevenție, indiferent de calitatea lor de asigurat. Toți beneficiarii programelor care contribuie activ la menținerea sănătății lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii. Persoanele care doresc să beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie să îndeplinească cumulativ două condiții: să prezinte o stare bună de sănătate sau, după caz, să demonstreze că respectă întocmai recomandările medicului și să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiții sportive.