Alina Gorghiu: Aprobarea cotelor de gen în politică, un semn de solidaritate. Mimăm că respectăm drepturile femeilor

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marţi, că promovarea cotelor de gen este o dorinţă de maturizare şi modernizare a societăţii, dar în contextul în care oferta politică a partidelor este dominată de bărbaţi, se poate spune că se mimează respectarea drepturilor a 52% din populaţie.

19 ian. 2016, 13:09
Alina Gorghiu: Aprobarea cotelor de gen în politică, un semn de solidaritate. Mimăm că respectăm drepturile femeilor

„(Legea cotelor de gen-n.r.) este o cauză în jurul căreia putem să ne solidarizăm, dovadă că astăzi este atât de multă lume prezentă aici din tot spectrul politic şi din toate instituţiile politice din România. Aş interpreta acest lucru ca o dorinţă de maturizare şi de modernizare a societăţii noastre, care ar putea lăsa în urma prejudecăţi, inegalităţi, discriminare”, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu la dezbaterea „Reprezentarea de gen în politică –soluţii şi provocări”, organizată de PNL.

Citeşte şi: Dan Mihalache: Cred că raportul MCV va fi unul favorabil. Ce declară despre reprezentarea de gen în politică

Alina Gorghiu a afirmat că înnoirea clasei politice este „tema numărul 1 de pe agenda publică” şi pentru a răspunde acestei agende politicieni nu pot rata oportunitatea valorificării experienţei femeilor – „extrem de preţioasă pentru viaţa politică”.

„Dacă noi, politicienii de astăzi, vrem cu adevărat să răspundem acestei agende, nu putem rata acest moment. Experienţa femeilor (profesională, de viaţă, socială) este extrem de preţioasă pentru viaţa politică. Pe măsura accesului femeilor în parlamente sau în administraţiile locale, s-a putut observa, în alte state, o îmbunătăţire considerabilă a unor domenii-cheie – ex: îngrijirea copilului, siguranţă, legislaţia împotriva violenţei domestice”, a susţinut copreşedintele PNL.

Gorghiu le-a cerut politicienilor să admită că „în 25 de ani, femeile din România nu au avut, în mod real, un cuvânt de spus în politică”, afirmând că s-a perpetuat  „o formă de discriminare mascată, de inegalitate necorectată”, scrie Mediafax.

Copreşedintele PNL a mai spus că, în contextul în care oferta politică a partidelor este dominată de bărbaţi, se poate spune că se mimează respectarea drepturilor a 52% din populaţie.

„E o ipocrizie să afirmăm că cetăţenii au libertatea de a alege pe cine doresc. În realitate, oferta politică a partidelor, dominată în proporţie covârşitoare de bărbaţi, le-a îngrădit românilor libertatea de a susţine femeile în funcţii publice. Practic ne prefacem, mimăm că respectăm drepturile a 52% din populaţia României„, a spus Gorghiu.

Alina Gorghiu a afirmat că legea cotelor de gen pusă în dezbatere de PNL poate fi percepută ca o ameninţare de către bărbaţi, afirmând că o parte dintre aceştia se gândesc că vor fi mai puţine locuri disponibile pentru ei în politică, în funcţii de conducere, însă, este proiectul propus vorbeşte despre „fairplay în politică şi în societate”.

Copreședintele PNL a mai declarat că subiectul reprezentării de gen în politică ar trebui să fie unul care să unească societatea românească, iar adoptarea în Parlament a unui proiect de lege pe această temă ar reprezenta un semn de maturizare.

„Sunt prezentă în calitate de inițiator al proiectului, nu în calitate de președinte de partid. (…) Mi-aș dori ca dezbaterea despre echilibru de gen în politică să fie unul din acele subiecte, puține la număr, care să unească societatea românească, nu să o dezbine. (…) Și îl mai văd, de asemenea, ca pe un semn de maturizare a societății românești, dacă în final vom ajunge să adoptăm în Parlament genul acesta de proiect„, a afirmat Gorghiu, la Palatul Parlamentului, la dezbaterea organizată de PNL cu tema „Reprezentarea de gen în politică — provocări și soluții”.

Copreședintele PNL a adăugat că România se află la început pe tema drepturilor femeilor, scrie Agerpres.

„Cred că trebuie să avem cu toții curajul astăzi, bărbăția, să spunem că există un dezechilibru în societatea românească atunci când vine vorba de promovarea femeii și este vorba de o corecție pe care trebuie să o facem prin soluția legislativă propusă”, a susținut Alina Gorghiu.

În opinia sa, trebuie pornit de la un exercițiu de sinceritate, pe care trebuie să-l facă, în special, cei care au fost reprezentanții clasei politice de peste 25 de ani.

„Știu că există rezistență din partea unor domni la acest proiect, știu că orice schimbare poate însemna incertitudine, nesiguranță, poate însemna temeri. Admit că există și bărbați care gândesc că vor fi mai puține locuri disponibile pe liste în Parlament pentru domniile lor, în funcții de conducere și mai admit că sunt și bărbați care nu cred în cotele de gen, cum sunt și femei de altfel. Dar vă spun că eu n-aș fi un om care gândește liberal dacă aș crede că trebuie perpetuată această discriminare în societatea românească. Vreau să vă încurajez să derulăm orice discuție despre acest proiect în termeni de fair-play în politică și în societatea românească, pentru că, dacă vom face acest lucru, cred că la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare vom putea să spunem că, în sfârșit, avem încă un pas făcut pentru normalitatea din România„, a completat copreședintele PNL.

Șeful Cancelariei prezidențiale, Dan Mihalache, a declarat, la rândul său, că există foarte multe controverse și argumente legate de aplicarea mecanismului legal pe subiectul cotelor de gen.

„Dacă noi am început să vorbim de la sfârșitul anului trecut despre nevoia de a schimba, de a introduce noi mentalități, noi practici, de a schimba politica pentru că ea nu mai răspunde așteptărilor societății, atunci este nevoie inclusiv de asemenea schimbări și este nevoie de curaj, pentru că schimbarea nu poate fi făcută fără curaj și știu că există tentația unui mimetism în care ne facem că facem, ne facem că schimbăm. Acest mimetism va fi sancționat de public, schimbarea trebuie să fie curajoasă și reală. Dacă această schimbare presupune și modificarea legislației în sensul introducerii unor cote de gen, poate că acum este momentul ca ea să fie făcută pentru că suntem într-un an electoral”, a afirmat Mihalache.

Senatorul Mircea Geoană, președintele PSRO, a propus în cadrul dezbaterii ca, pe lângă aspectul legislativ, să fie avute în vedere de societatea civilă și mediul academic campanii în sprijinul cotelor voluntare de reprezentare în politică.

„La nivel global, în 35% dintre statele planetei există cote obligatorii de reprezentare politică. În 12% din națiunile acestei planete există cote obligatorii pentru reprezentare în lumea corporatistă, în consiliul de administrație. (…) Dar, mai există ceva, (…) există și campanii pentru cote voluntare. Și aș vrea ca întâlnirea de astăzi să fie începutul unei campanii. (….) Nu poți să faci totul prin legislație și prin cote obligatorii. Foarte multe state au pornit și pe acest tip de conversație publică, în care vezi avantajele pentru tine, comunitate locală, pentru tine, afaceri, pentru tine, țară, să ai o reprezentare echilibrată femei și bărbați în decizie. Este un lucru pe care cred că și o campanie de conformare voluntară la astfel de cote este o soluție pe care trebuie să o urmăm”, a declarat liderul PSRO.

El a propus, totodată, ca și în board-ul companiilor unde statul este acționar majoritar să existe un echilibru de reprezentare între femei și bărbați.

Geoană a prezentat o serie de date dintr-un raport al Forumului Economic Mondial care arată că România se situează pe locul 113 la nivel global în ceea ce privește reprezentarea în politică a femeilor.

Copreședintele PNL Vasile Blaga a afirmat, la rândul său, că, de-a lungul timpului, pe nedrept a fost etichetat drept „misoginul de serviciu” al politicii românești.

„Acum exact un an și o lună, când doamna Gorghiu a fost aleasă copreședintă a PNL, am spus că voi colabora foarte bine cu ea și viața mi-a dat dreptate. (…) Eu ani de zile am fost considerat misoginul de serviciu al politicii românești, numai că pe nedrept, pentru că atunci, când am câștigat alegerile în PDL, 40% din Biroul politic a fost ocupat de doamne. Cred că este obligatoriu să promovăm acest proiect de lege (…) pentru că, dacă nu o vom face, și puținele doamne din politică vor fi în continuare taxate că sunt ale cuiva, că au promovat pe cu totul alte și alte criterii decât profesionalism, meritocrație și așa mai departe și trebuie să începem o dată să o facem pentru că avem exemple în Europa. (…) Nu o să vedem niciun partid astăzi că nu susține acest proiect de lege”, a spus Blaga.

Senatorul Mihai Fifor, liderul grupului PSD din Senat, a precizat că social-democrații au prevăzut chiar în statut ca 30%, cel puțin, din conducerea partidului să fie ocupată de femei, dar, pe lângă partea strictă legată de documente, trebuie să existe și dorința depășirii unor bariere mentalitare.

„Inițiativele trebuie să fie în egală măsură în domeniul Educației, pentru că, atât timp cât acest popor se naște cu o anume mentalitate în care femeia este apriori discriminată, nu vom reuși să schimbăm mare lucru prin această inițiativă menită să garanteze dreptul femeii la reprezentare în viața politică. Nu vreau să fiu înțeles greșit, susținem cu toată tăria această inițiativă și, ca lider al grupului parlamentar PSD din Senat, vă spun că vom vota această inițiativă fără niciun fel de problemă”, a declarat Fifor.

La evenimentul moderat de jurnalistul Oana Stănciulescu au mai participat premierul Dacian Cioloș, președintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, actrița Stela Popescu, profesorul universitar Mihaela Miroiu, președintele PND, Daniel Fenechiu, sociologul Alfred Bulai, primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, parlamentari, reprezentanți ai mediului academic și al societății civile.