Alina Gorghiu: Salariul minim va creşte în ianuarie sau în vară

PNL a avut discuţii informale cu membrii Guvernului în care a cerut ca majorarea salariului minim pe economie să fie gândită în paralel cu reducerea poverii fiscale pe muncă, a declarat, duminică, copreşedintele PNL Alina Gorghiu, afirmând că salariul minim va creşte fie din ianuarie, fie din vară.

20 dec. 2015, 12:07
Alina Gorghiu: Salariul minim va creşte în ianuarie sau în vară

”În discuţiile noastre informale (…) am rugat membrii Guvernului să se gândească în paralel cu creşterea salariului minim pe economie la posibilitatea reducerii poverii pe muncă. (…) A fost propunerea noastră şi la dezbateriile Codului Fiscal, niciun partid nu s-a opus. Cu toţii am agreat că în anul 2016 va fi principala măsură penntru stimularea muncii în România. Aşteptăm acum să vedem dacă Guvernul va veni în întâmpinarea acestei opinii”, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu într-o conferinţă de presă.

Ea a afirmat că în anul 2016 salariul minim pe economie va fi majorat, precizând, însă, că nu poate spune dacă mărirea se va aplica din luna ianuarie sau din vara anului viitor.

”În 2016 va fi această mărire de salariu minim. Rămâne de văzut poziţia Guvernului, în funcţie de consultările pe care le are şi a studiilor de impact. Nu stiu să spun dacă mărirea va fi din ianuarie sau din vară”, a spus Alina Gorghiu.

Ea a mai afirmat că PNL nu a discutat cu membrii Guvernului, în mod concret, care sunt taxele pe muncă care ar trebui reduse. ”Nu s-a discutat despre taxe pe angajat, anjajator sau despre procentul de 16% din programul PNL. S-a discutat la modul principial despre reducerea poverii pe muncă, nu am impus propunerile noastre din programul de guvernare, care în condiţiile noului Cod Fiscal este posibil să nu mai poată fi aplicate. Trebuie să găsim o soluţie în această direcţie, disponibilittaea cred că este, de principiu, manifestată de toţi liderii de partide politice parlamentare”, a susţinut copreşedintele PNL.

Premierul Dacian Cioloş declara, la începutul acestei săptămâni, după prezentarea finală a bugetului pentru 2016, că Guvernul va trebui să ia până la sfârşitul acestui an o decizie legată de salariul minim pe economie, precizând că va convoca comisia tripartită pentru o discuţie în acest sens. Decizia a venit după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ca Guvernul să transmită când şi cu cât va fi majorat salariul minim pe economie înainte ca Parlamentul să voteze bugetul pe 2016, precizând că este o „solicitare fermă” a formaţiunii sale.

„Pentru mine este importantă discuţia cu membri din această comisie tripartită, deci cu sindicatele şi cu patronatele. Am avut o primă discuţie cu sindicatele şi am convenit un calendar, urmează ca vineri să aibă loc o primă discuţie informală pe câteva analize pe care şi Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii le pregăteşte, deci va avea loc vineri această discuţie împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, patonatele şi sindicatele, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să convocăm, în mod formal, comisia tripartită care trebui să fie în măsură să ia aceste decizii şi pe baza analizelor pregătite şi, pornind de aici, noi suntem conştienţi că într-un fel sau altul, Guvernul trebuie să ia o decizie până la sfârşitul acestui an vizavi de situaţia privind salariul minim, indiferent că este vorba de menţinerea salariului minim actual sau de modificarea lui”, a declarat primul-ministru, luni, la Parlament.

Premierul Dacian Cioloş nu exclude majorarea salariului minim, dar este nevoie de o analiză riguroasă, o analiză pe sectoare, care să ţină cont şi de disparităţile regionale, a declarat, vineri, după discuţiile cu confederaţiile sindicale, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. El a mai spus că în cadrul întâlnirii au fost discutate mai multe lucruri, iar confederaţiile sindicale au înţeles că nu se putea lua o decizie acum în privinţa salariului minim.