Alina Mungiu Pippidi, amendată de DSP pentru că NU ar fi completat formularul PLF la sosirea în ţară: „Amenzi gigantice pentru nimic”

Alina Mungiu Pippidi a luat foc după ce a fost amendată de DSP pentru că ar fi completat formularul digital de localizare la intrarea în ţară. Politologul român spune că, de fapt, la mijloc este o eroare a celor de la Direcţia de Sănătate Publică.

06 feb. 2022, 18:32
Alina Mungiu Pippidi, amendată de DSP pentru că NU ar fi completat formularul PLF la sosirea în ţară: „Amenzi gigantice pentru nimic”
Alina Mungiu Pippidi, amendată de DSP pentru că NU ar fi completat formularul PLF la sosirea în ţară

Alina Mungiu Pippidi, amendată de DSP pentru nu ar fi completat formularul de localizare la sosirea în ţară. Politologul spune că este vorba despre o greşeală.

Alina Mungiu Pippidi, amendată de DSP pentru că ar fi completat formularul PLF la sosirea în ţară

Citeşte şi Noi reguli la intrarea în România. Schimbări privind certificatul verde COVID şi formularul PLF

Politologul se numără printre persoanele care au fost amendate, deşi au completat formularul de localizare la intrate în ţară.

„Nu există nici o formă de contact, telefon sau email, pe amenzile în care DSPul ne anunță că nu își găsește în baza de date digitală ceea ce a ratat să controleze, în schimb ni se cere ca în 2 săptămîni de la constatare să prezentăm la judecătorie dovezile contrare, dacă le mai avem.

Trebuie să recunosc că ați dus pe culmi statul de drept cu amenzi gigantice (3000 de lei fiecare) pentru nimic (voi ați construit o bază de date care nu reține datele, deși emite coduri QR și formulare digitale solicitanților, vedeți alăturat), unde dovezile contrare pot fi prezentate doar instanței la o dată anterioară celei la care ați pus voi scrisoarea la poștă. Nu e tentant ca în loc de o plîngere individuală să vă facem o plîngere colectivă pentru abuz în serviciu și încă 3-4 infracțiuni care sar în ochi?

Am auzit că un deputat USR a scris deja o lege să șteargă amenzile diasporei. Bravo lui. Dar dincolo de asta abuzul rămîne. Ca și prostia. Introduci digitalizare de formă, dar nu funcționează , pierzi formulare digitale, creezi contestații doar pe hîrtie și doar în instanță (cînd putea exista un palier administrativ digital, unde voi publicați contestarea și noi publicam dovada), și trimiți hîrtia la o lună după ce ai întocmit-o și la două săptămîni după ce a trecut termenul.

Nu mai vorbesc de eficiența dpdv carantină. În schimb cu amenințări că ANAF o să pună poprire, că după ce treci linia la statul de nedrept ce te mai costă să și ameninți. Sper că nu vă plătește nimeni nici o amendă și să o să curgă acțiunile penale pentru abuz în serviciu. De cum o scriu pe a mea o și postez ca să o ia lumea de model și să o poată trimite fără avocat.

O fi și acesta un motiv pentru care nu regulile nu au autoritate și managerizarea pandemiei merge prost? Aștept neîntîrziat scuze și rezolvare colectivă pentru toți cei 50000, care sper că nu cresc de la o zi la alta”. scrie Pippidi pe România Curată.ro.

Citeşte şi Unde pot găsi românii formularul PLF pentru localizarea pasagerilor şi cum trebuie completat

Formularul digital de intrare în România – PLF a devenit obligatoriu din 20 decembrie. Documentul trebuie completat online cu 72 de ore înainte de intrarea în ţară, de către orice persoană, indiferent de mijlocul de transport cu care călătoreşte.

Există câteva persoane care sunt scutite de la completarea formularului de localizare.

„Au fost introduse câteva excepţii referitoare la câteva categorii profesionale, cele care prin natura profesiei traversează graniţa românească mult prea frecvent pentru a putea la modul efectiv şi practic să completeze de fiecare dată acest formular. (…) Este vorba de piloţi, mecanici de locomotivă, transportatori de mărfuri, persoane care lucrează în statele vecine şi, practic, o dată pe zi traversează graniţa, navigatori, personal medical.

Aceste categorii profesionale au doar obligaţia de a completa o singură dată formularul, declinându-şi apartenenţa la una din aceste categorii profesionale. Este suficient pentru a putea traversa frontiera fără niciun fel de probleme. În situaţia în care nu mai fac parte din aceste categorii profesionale exceptate, trebuie să-şi anuleze primul formular şi să aplice prevederile ordonanţei ca şi celelalte persoane”, a precizat recent Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.