Alocaţie de 60 de euro pe lună pentru fiecare copil până la sfârşitul anului 2024

Miercuri, guvernul din Austria a prezentat noul pachet de măsuri împotriva sărăciei în rândul copiilor. Acesta include, printre altele, o subvenție de 60 de euro pe lună și copil pentru beneficiarii de asistență socială, indemnizație de șomaj, ajutor de șomaj sau suplimente.

24 mai 2023, 18:54
Alocaţie de 60 de euro pe lună pentru fiecare copil până la sfârşitul anului 2024

Noua alocație de 60 de euro pe lună pentru fiecare copil din Austria se acordă până la sfârșitul anului 2024. De câteva zile, declarația cancelarului ÖVP Nehammer, potrivit căreia cel mai bun remediu împotriva sărăciei este munca, a fost aspru criticată. Mai ales pentru că acest fapt a fost pronunțat ca răspuns la întrebarea dacă vor fi majorate ajutoarele de șomaj. La urma urmei, șomerii sunt, de asemenea, afectați masiv de inflație și, prin urmare, amenințați în mod acut de sărăcie.

Potrivit AMS, în aprilie, un total de 258.652 de persoane nu aveau un loc de muncă – ceea ce reprezintă o creștere de 1,5% față de anul precedent. Incluzând toți participanții la cursuri de formare, sunt 331.156 de persoane. Acest lucru se compară cu un total de 115.094 de locuri de muncă vacante imediat disponibile.

Acest lucru înseamnă, desigur, că afirmația cancelarului Nehammer din ZIB2, conform căreia pentru fiecare șomer ar exista, teoretic, un loc de muncă disponibil, este corectă. În realitate, însă, lucrurile nu sunt atât de simple, dacă se iau în considerare, de exemplu, calificările și proximitatea locală.

Alocaţie de 60 de euro – Apel către părinți

Raab face, de asemenea, un apel către toți părinții care vor primi noua subvenție de 60 de euro pe lună pentru fiecare copil până la sfârșitul anului 2024. Deoarece banii vor fi plătiți, desigur, părinților, aceștia ar trebui să folosească subvenția pentru copiii lor. „Rețeaua de siguranță socială cu adevărat strânsă din Austria poate fi finanțată pe termen lung. Însă doar dacă toți cei care pot munci merg și ei la muncă”, explică Raab în Krone.

Plata va începe automat în luna iulie. Astfel, subvenția se ridică la un total de 1.080 de euro până la sfârșitul anului viitor, scrie Finanz.at,

Austria a plătit alocațiile pentru copiii români, după ce a fost condamnată la CJUE

În luna iunie a acestui an, Curtea de Justiție a UE (CJUE) a decis că Austria a încălcat legislația europeană când a tăiat alocațiile pentru copiii românilor care lucrează în această țară. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat marți că autoritățile de la Viena au plătit, până în prezent, aproximativ 337 de milioane de euro familiilor.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, în iunie, că Austria a încălcat legislația europeană când a decis să reducă drastic alocațiile pentru familiile de muncitori români, polonezi, slovaci și unguri, ai căror copii locuiesc în țările de origine.

Prin legea respectivă, lucrătorii români din Austria au pierdut jumătate din alocațiile pe care ar fi trebuit să le primească pentru copiii lor rămași acasă.

Indexarea alocațiilor familiale, a creditului fiscal și a altor avantaje fiscale cu nivelul de trai din alt stat membru a fost considerată discriminare indirectă pe motiv de cetățenie.

În urma acestei decizii a CEJ, dispozițiile naționale au fost abrogate. Astfel, până în prezent, au fost plătite aproximativ 337 de milioane de euro familiilor, a anunţat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Oficialul român a salutat declarațiile ministrui pentru Familie al Austriei, Susanne Raab, care a făcut anunțul privind efectuarea plăților.

UE a început procedura de infringement împotriva Austriei încă din 2019

Decizia privind reducerea alocaţiilor plătite de statul austriac cetăţenilor UE ai căror copii se află în statele de origine a fost adoptată de Parlamentul de la Viena la 24 octombrie 2018 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2019.

Noul act normativ a redus de la 172 de euro la 85 euro cuantumul prestaţiilor lunare vărsate de către Austria pentru un copil român în vârstă de trei ani şi la 97 de euro pentru un copil ungar în vârstă de trei ani.

În 2019, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement contra Austriei pentru controversata lege privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul austriac.

Bani de la guvern: ce alocație primesc tinerii din România care au împlinit vârsta de 18 ani

Tinerii din țara noastră, care au devenit majori, deci care au împlinit vârsta de 18 ani, pot primi în continuare alocație, dacă rămân elevi. Concret, ei trebuie să urmeze cursuri la învățământul liceal sau profesional. De asemenea, sunt vizați și tinerii cu handicap ce urmează o formă de învățământ preuniversitar, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Foarte important de menționat este faptul că tinerii care au împlinit 18 ani ce repetă anul școlar nu beneficiază de alocație de stat, cu excepția celor care sunt nevoiți să repete din motive de sănătate, dovedite cu documente, informează Autoritatea Națională pentru Protecția Dreptrilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPD).

Ce venituri primesc de la stat românii care au vârsta de peste 18 ani

Potrivit documentelor guvernamentale, în ianuarie 2023, statul oferă următoarele sume:

  • 631 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 600 lei în 2022);
  • 256 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale (de la 243 de lei în 2022);
  • 631 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 600 de lei în 2022).

Legislația care se aplică în domeniul alocațiilor de stat pentru copii este Legea 61/1993, modificată prin OUG 126 din 15 decembrie 2021.

Astfel, la articolul 2, alineatul 3, se prevede: „începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.