Alocaţii 2024. Veste bună înainte de noul an şcolar, bani pe cardurile a 3,4 milioane de beneficiari

ALOCAŢII 2024. Fiecare familie care are minim un copil primește lunar o sumă de bani din partea statului pentru fiecare copil pe care îl are în creștere. Alocațiile de stat au rolul de a oferi un sprijin financiar părinților pentru creșterea și îngrijirea copiilor.
Filip Stan
05 sept. 2024, 21:07
Alocaţii 2024. Veste bună înainte de noul an şcolar, bani pe cardurile a 3,4 milioane de beneficiari

ALOCAŢII 2024.  Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială anunţă, joi, că alocaţiile şi indemnizaţiile pentru copii vor fi plătite înainte de începerea şcolii, fiind vorba despre peste 3,4 milioane de beneficiari pentru alicaţia de stat.

”Alocaţiile şi indemnizaţiile pentru copii vor fi plătite înainte de începerea şcolii!
Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţiile teritoriale efectuează plăţile în avans, faţă de data fixată, plata în conturile bancare a beneficiilor de asistenţă socială”, a transmis, joi, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Se schimbă plata alocaţiilor. Din 2025, se acordă o sumă fixă, plus o alocaţie suplimentară pentru cei cu venituri mici

ALOCAŢII 2024. Potrivit instituţiei, se fac plăţile pentru:

• alocaţie de stat pentru copii;

• indemnizaţie de creştere a copilului,

• stimulent de inserţie pentru creşterea copilului

• indemnizaţia de acomodare şi sprijin adopţie.

Potrivit bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială ANPIS, la nivel naţional sunt înregistraţi 3.484.686 de beneficiari de alocaţie de stat pentru copii, 159.601 de beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului, 83.943 de beneficiari de stimulent de inserţie pentru creşterea copilului şi 4.514 de beneficiari indemnizaţie de acomodare şi sprijin adopţie.

Anul şcolar 2024 – 2025 începe luni, 9 septembrie.

ALOCAŢII 2024. Bani mai mulţi pe cardurile părinţilor. Cu cât şi de când cresc alocaţiile

Alocaţia are caracter universal şi este acordată copiilor în vârstă de până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, dar care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora. De asemenea primesc alocații și tinerii cu handicap, care urmează o formă de învățământ preuniversitar, până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

Alocații 2024: Cu cât au crescut alocațiile, ce acte sunt necesare, și când intră banii

Alocațiile de stat pentru copii au crescut începând cu luna ianuarie a anului 2024. Primele alocații majorate vor fi plătite în luna februarie.

Momentan, 3,6 milioane de copii și adolescenți care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari la alocațiile de stat.  Alocațiile au crescut din ianuarie 2024 cu 13,8%. Alocația pentru copiii de până la doi ani crește cu 88 de lei, la 719 lei. Pentru elevii de până la 18 ani, alocația crește cu 36 de lei până la 292 de lei.

Alocația era anterior de 631 de lei pentru un copil de până la doi ani sau cu handicap și de 256 de lei pentru cei până la 18 ani.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, prevede articolul 3, alineatul 2 din Legea nr 61 din 1993.

În 2024, alocațiile au fost indexate cu rata inflației, care a variate între 5 și 10 procente, așa că sumele au fost mărite.

„3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, la începutul anului.

Anul trecut, alocațiile au crescut cu 5,1% față de anul 2022, cât a fost rata medie a inflației pentru anul 2021 și au ajuns de la aproximativ 242 de lei la 255 de lei.

Alocaţii 2024. Când intră pe card banii

Alocațiile intră mereu pe data de 8 ale fiecărei luni pe card. Dacă data de 8 cade într-o zi de weekend, se poate ca banii să fie transferați în conturi vineri sau luni, în funcție de decizia agenției care se ocupă de plăți.

De asemenea, timpul de procesare și transfer al alocațiilor poate să varieze în funcție de bancă sau de volumul de muncă al factorului poștal distribuitor.

În luna februarie 2024, părinții ar trebui să primească alocația pentru copii pe data de 8, adică joi. Trebuie menționat că băncile au propriile perioade de procesare a tranzacțiilor.

Alocațiile pentru copii sunt acordate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin intermediul Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), sub coordonarea Ministerului Muncii. Modalitățile de plată a alocației includ transferul bancar sau prin intermediul unui mandat

Alocația de plasament
Un copil aflat în plasament la o familie, persoană sau asistent maternal primește 950 de lei. Alocația lunară pentru copiii din. Plasament a fost majorată anul trecut.

Beneficiază de alocație lunară de plasament fiecare copil față e care s-a luat măsura plasamentului la o persoană sau familie, la asistentul maternal sau la un serviciu ori organism privat acreditat.

Alocația se plătește persoanei sau reprezentantului familiei care a luat în plasament copilul sau asistentului maternal ori reprezentantului organismului privat acreditat ori tutorelui până la copilul împlinește 18 ani.

Se acordă alocație și după 18 ani copilului în plasament dacă măsură continuă și după această dată sau dacă tânărul cu vârsta de 18 ani își continuă studiile la zi. Mpsura se oprește la vârsta de 26 de ani.

Copii născuți în străinătate

Părinții români care vor să solicite alocația pentru un copil care s-a născut în străinătate trebuie să adună următoarele acte:

► Cerere tip;

► Buletinele de identitate ( MAMA +TATA );

► Acte doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru una dintre persoanele care a adoptat copilul/ căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau in urma divortului/ care are copilul în plasament/ în plasament în regim de urgenţă, precum şi persoana care a fost numită tutore;

► Actele de identitate din statul unde locuiesc părinții;

► Dovada eliberată de aitoritățile competente din statele membre unde și-au stabilit reședința și își desfășoară activitatea profesională din care să rezulte că nu sunt îndreptățiți la beneficii pentru copii în acel stat membru;

► Declarație notarială din care să rezulte că nu a solicitat alocația de stat pentru copii în termenul legal motivînd că în ultimile 12 luni pentru care a solicit alocația de stat pentru copii restantă a locuit pe teritoriul României și că reședința copilului este în România;

► Cerere pentru obținerea alocației restante pe ultimile 12 luni;

► Extras de cont / mandat postal;

► Adeverința de la școală în cazul copiilor școlari;

► Acord semnat;

► Termenele de plată pot diferi față de cei care locuiesc în Români, așa că cel mai bine este să te adresezi autorităților competente sau instituției care administrează alocatia pentru copii ca să obții informații despre data plății alocației.

Alocațiile de stat pentru copii în 2024: acte necesare

Copiii de până la doi ani sau cei care suferă de handicap vor beneficia de sume mai mari de bani. Statul consideră că aceste categorii de copii au necesități mai mari și, prin urmare, cheltuieli mai mari.

Pentru ca un copil să primească alocație, părinții trebuie să depună un dosar care să conțină mai multe documente, printre care o cerere, buletinele părinților, certificatul de naștere al copilului, certificatul de căsătorie al părinților, etc.

Tot mai mulți români vor să primească alocația copiilor pe card, iar plățile se fac în perioada 8-10 a fiecărei luni, cu mențiunea că pot există și întârzieri, în funcție de bancă sau în funcție de faptul că data poate pică în weekend.

Copii de până la doi ani primesc 719 de lei, iar copiii de până la 18 ani primesc 292 de lei.

Iată actele necesare pentru alocația de stat pentru copii în 2024:

► cerere alocatie de stat

► carte de identitate /BI părinţi;

► certificat de naştere copil;

► certificat de căsătorie sau livret de familie actualizat (se trece copilul în livretul de familie la Oficiul de Stare Civilă);

► hotărâre de încredinţare, dacă este cazul;

► hotărâre de adopţie, dacă este cazul;

► extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Adrian Minune Jr. s-a afișat alături de noua iubită! Ce declarație de dragoste i-a făcut bruneta | FOTO
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru luni, 27 ianuarie 2025. Iepurele să se țină departe de deciziile impulsive
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Verdict așteptat de candidat: E omul..
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Gigi Becali îi mitraliază pe Georgescu, Antonescu şi Simion: „Ne-am distrus ca țară, ne-am nenorocit definitiv”
wowbiz.ro
Primele imagini cu hoții care au furat tezaurul dacic din muzeul olandez. Momentul în care au fost surprinși pe camerele de supraveghere în timp ce provoacă explozia
Spynews
Vești bune pentru români! Se dau 200 lei lunar la pensie. Cine poate să beneficieze
Spynews
Ce vârste au fiicele Adelinei Chivu de la X Factor. Imagini emoționante cu prezentatoarea TV și fetele ei | FOTO
Evz.ro
Marele proiect al României. Când va fi inaugurat
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Prețuri mai mici la facturile de energie electrică și gaze în 2025: Ministrul Economiei „Românii plătesc al patrulea cel mai IEFTIN gaz și al cincilea cea mai IEFTINĂ energie electrică”
Cancan.ro
Alina, o tânără de doar 33 de ani, a murit sub o ploaie de lovituri. Călău i-a fost chiar soțul 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Decizia Curții Europene. Avocata lui Călin Georgescu a anunțat acum: Avem aprobarea
StirileBZI
Bani în plus pentru profesori în 2025! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
substantial.ro
Premierul Marcel Ciolacu formează celulă de criză pentru recuperarea tezaurului dacic furat
MediaFlux
Se schimbă ORA în ROMÂNIA! Anunțul MOMENTULUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este artizanul expunerii la muzeul din Assen-Olanda a pieselor de aur din Tezaurul Dacic al României