Alocaţii iunie 2025. Fiecare copil din România beneficiază de alocația de stat, astfel încât părinții să primească un ajutor suplimentar pentru a acoperi cheltuielile necesare creșterii copiilor. În funcție de vârsta pe care o are copilul, alocația de stat poate fi mai mare sau mai mică. Deși alocația de stat este virată pe card la data de 8 a fiecărei luni, această dată va fi modificată în luna iunie 2025.
Ajutoare și alocații 2025. Câți bani primește o familie monoparentală
Data la care sunt virate alocațiile de stat pentru copii poate fi afectată de zilele lucrătoare și sărbătorile legale. În ultimii ani, alocațiile de stat ale copiilor au fost virate pe cardurile reprezentanților legali în data de 8 a fiecărei luni. Cu toate acestea, în luna iunie va fi modificată data la care sunt virate alocațiile copiilor, deoarece ziua de 8 iunie pică într-o zi de duminică, chiar de Rusalii.
Alocaţii iunie 2025. Codul Muncii arată că și a doua zi de Rusalii este considerată sărbătoare legală, astfel angajații vor avea liber și pe 9 iunie 2025. În această situație, alocațiile de stat pentru copii pot fi virate în ziua lucrătoare anterioară, mai exact la data de 6 iunie 2025 sau în prima zi lucrătoare după sărbătorile legale, pe 10 iunie 2025.
Reprezentanții legali care au decis ca sumele de bani să fie virate pe card vor fi afectați de aceste zile libere, în timp ce alocațiile de stat livrate prin mandat poștal nu vor suferi modificări. În prezent, copiii până la doi ani sau trei ani, în cazul copilului cu handicap, primesc 719 lei/lună, în timp ce copiii cu vârsta între doi și 18 ani, precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursuri liceale sau profesionale primesc 292 de lei/lună.
Există câteva situații în care alocațiile de stat ale copiilor pot fi suspendate. Alocația de stat pentru copii poate fi suspendată atunci când se schimbă reprezentantul legal al copilului, dar și când tânărul sau reprezentantul legal al acestuia nu a încasat drepturile pe o perioadă de trei luni consecutiv.
Alocaţii mai 2025. Când intră banii pe card sau prin mandat poştal, datele sunt diferite
În aceste situații, plata alocației de stat pentru copii se poate relua în cazul în care reprezentantul legal al copilului realizează o cerere scrisă, pe care o va înregistra ulterior la direcția teritorială. Tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, dar urmează cursuri liceale sau profesionale pot pierde alocația de stat dacă repetă anul școlar. Singura excepție a acestei situații este pentru elevii care pot dovedi că repetarea anului s-a întâmplat din motive de sănătate, dovedite cu certificate medicale.
Alocația de stat pentru copii poate fi suspendată și dacă tânărul nu mai urmează cursurile liceale sau profesionale organizate în condițiile legii. În cazul în care copilul cetățenilor străini sau apatrizi rezidenți în România nu mai locuiește în țară, atunci alocația de stat va fi suspendată.