Alpinist român blocat în tabăra de bază de pe Everest. Zsolt Torok este rănit

CUTREMUR NEPAL. Românul Zsolt Török este blocat în tabăra de bază de pe Muntele Everest. Alpinistul a pierdut cortul şi restul echipamentului într-o avanlanşă declanşată de cutremurul de 7,9 grade produs sâmbătă în Nepal.

29 apr. 2015, 17:58

CUTREMUR NEPAL. Alpinistul român Zsolt Török este inca in tabara de baza din Everest, doar cu hainele de pe el, toate lucrurile fiind distruse si imprastiate pe o suprafara imensa. Unul din bocancii de altitudine l-a gasit la 500 m. Nici un serpas nu mai vrea sa urce asa ca orice tentativa de ascensiune este blocata.

Un coleg a declarat că alpinistul a suferit răni la picioare şi nu poate coborî singur din tabăra de bază, aşteptând să fie preluat de un elicopter.

„Are picioarele afectate de perioada cat a stat in Camp1si nu se poate deplasa pe jos pana in Lukla. Incearca sa beneficieze de asigurare pentru a fi transportat cu elicopterul in Kathmandu. Preturile la zborul cu avionul din Lukla au atins valori exorbitante”, a scris pe Facebook Marius Iliescu, prietenul alpinistului.

De asemenea, Justin Ionescu a postat mai multe fotografii cu Zsolt Toror în Tabăra de Bază.

„Impreuna cu Zsolt Torok am coborat azi dimineata din linistita tabara 1, direct cu elicopterul, in ravasita Tabara de Baza a Everestului. Cuvintele cred ca sunt de prisos. Am ramas inmarmuriti de ce tragedie fuseseram ocoliti, cu toate ca nu mai aveam corturi nici unul dintre noi in ebc”, a scris colegul lui Zsolt.

Citeşte şi: CUTREMUR NEPAL. Poveştile supravieţuitorilor salvaţi după ce au stat patru zile sub dărâmături fără apă VIDEO

CUTREMUR NEPAL. Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 s-a produs, sâmbătă, în Nepal. Până marți, la ora 06.15 GMT, au fost înregistrate 96 de replici în acest interval de magnitudine, pe lângă alte două seisme de peste 6 grade.

Mișcarea telurică de 7,8 grade de sâmbătă a fost urmată, după o jumătate de oră, de o alta de 6,6 grade, pentru ca duminică să aibă loc un cutremur de 6,9 grade, replicile ulterioare având magnitudine tot mai mică, a explicat șeful centrului de seismologie, Lokbijay Adhikari. Cele mai recente replici au avut 4,4 și, respectiv, 4,9 grade.

Bilanțul victimelor crește continuu și ar putea ajunge la 10.000 de morți, după cum a estimat premierul nepalez. Operațiunile de salvare a supraviețuitorilor se desfășoară cu dificultate din cauza timpului nefavorabil, precum și a carențelor logistice și organizatorice ale acestei mici țări asiatice, confruntate cu cel mai puternic cutremur din ultimii 80 de ani.

Citeşte şi: CUTREMUR ÎN NEPAL: Bilanţul a crescut la 5.057 morţi şi peste 10.000 de răniţi

Mai multe clădiri istorice din capitala Kathmandu s-au prăbușit în urma puternicului cutremur de pământ întregistrat sâmbătă, printre acestea și un turn istoric de nouă etaje din secolul XIX.

Citeşte şi Cutremur Nepal: Centrul istoric din Kathmandu, devastat de seism

(w500) 2. DEZASTR

Ministrul nepalez de interne Minendra Rijal a declarat pentru media locală că sunt înregistrate pagube importante în capitala Kathmandu și în împrejurimi, însă pentru moment nu pot fi făcute estimări.

Orașul are numeroase clădiri istorice și turnuri reprezentative pentru religia hindusă, care sunt construite din lemn și au fost serios afectate.

Citeşte şi ALEX GAVAN, ultimul mesaj al românului surprins de cutremur în Nepal

(w500) 8. DEZASTR

Potrivit unor martori, numeroase clădiri şi din orașe mai îndepărtate din nordul Indiei, precum New Delhi, Kolkata sau Gauharti Patna, au fost afectate de seism.

Cutremurul a avut loc la 06.11 GMT la o adâncime de 11,9 km, potrivit Institutului Geologic al SUA, și a fost simțit și în India, Bangladesh și Malaezia, transmit agențiile de știri.

În New Delhi cutremurul a durat timp de un minut sau poate chiar puțin peste un minut.

(w500) 13. DEZAST

În zona epicentrului seismului trăiesc 2 milioane și jumătate de oameni.

Citeşte şi DEZASTRUL lăsat în urmă de cutremurul din Nepal. Moarte, disperare şi haos. Imagini şocante GALERIE FOTO

Citeşte şi Seismolog INFP: Şi în România se poate produce un CUTREMUR asemănător celui din Nepal