Alte opt bănci din România au fost amendate de ANPC, după ce s-a constatat că săvârșeau practici comerciale înșelătoare

ANPC a sancționat, săptâmâna trecută, 11 bănci importante din România, iar după verificările ulterioare, alte opt instituții bancare au fost amendate.

25 mai 2023, 13:53
Alte opt bănci din România au fost amendate de ANPC, după ce s-a constatat că săvârșeau practici comerciale înșelătoare
ANPC a sancționat alte opt bănci

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a continuat seria de verificări, în cadrul activității sale de supraveghere, a modului în care instituțiile bancare pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung către persoanele fizice, cu termen de rambursare de peste 10 ani, în lei sau valută, dar și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor, potrivit unui comunicat al instituției.

Citește și: Băncile din România se unesc și contestă în instanță amenzile primite de la ANPC pentru practici comerciale înșelătoare

Au fost încheiate verificările altor opt operatori economici, după ce săptămâna trecută ANPC a sancționat alte 11 bănci care activează în România. Autoritatea a identificat fapte contravenționale, mai exact practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor, întrucât, pe graficul de rambursare, rata era compusă în primii ani 25% din solul principal de rambursat și 75% dibândă. Astfel, consumatorii plăteau preponderent dobândă.

„Așa cum am mai spus, acțiunea va continua. Încă opt bănci au fost sancționate pentru ceea ce Autoritatea noastră consideră un raport nedrept între acestea și consumatori.

Așa cum am mai arătat,  astăzi sunt situații dramatice în viața celor care la un moment dat și-au luat un credit.
Indiferent dacă pentru unii acestea sunt doar cifre statistice, pentru Autoritatea noastră aceștia sunt oameni.

Povara financiară nu se poate ascunde după aparente justificări matematice. Dacă 1 + 1 este o operațiune foarte corectă, aceeași adunare poate să reprezinte un minus enorm în viața unor familii. Procentele aparent infime au în spate inclusiv vânzări ale creditelor neperformante către recuperatorii de creanțe. Dar și așa, cei “doar” 2 % reprezintă un număr însemnat de consumatori aflați în imposibilitatea de a-si plăti ratele și de a duce un trai decent.

Dacă pentru unii s-a calculat un grad de suportabilitate, fără a fi măcar chemați la un dialog, cred că este momentul ca întreaga situație să fie reevaluată. Mă cutremură să văd insensibilitatea celor care neagă astăzi realitatea”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Cele opt bănci sancționate:

  •  EXIM Bank
  • Procredit Bank
  • Intesa Sanpaolo
  • Techventures Bank ( fosta Banca Comercială Feroviară)
  • Libra Bank
  • CEC Bank
  • Garanti Bank
  • Vista Bank

Citește și: Mare atenție! Iată cum puteți fi păcăliți de bănci. ANPC a aplicat amenzi usturătoare în cazul a 11 unități bancare

Pe lângă cele opt amenzo în valoare de 400.000 de lei fiecare, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare. Astfel, ptincipalul creditului datorat va fi achitat în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă.

Așadar, consumatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părțile contractului și se asigură echilibrul contractual, pentru ca oamenii să poată lua o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză.