Alte opt persoane au murit din cauza gripei în ultimele zece zile, numărul deceselor a crescut la 16

Alte opt persoane au murit, în ultimele zece zile, din cauza virusului gripal, numărul deceselor ajungând la 16.

08 feb. 2018, 10:42
Alte opt persoane au murit din cauza gripei în ultimele zece zile, numărul deceselor a crescut la 16

De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 16 decese confirmate cu virus gripal, din care 11 tip A, subtip (H1)pdm09 si 5 tip B, fata de 21 in sezonul precedent, din care 19 cu virus gripal tip A, subtip H3, 1 cu A(H1)pdm09 şi 1 tip A, nesubtipat, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi control a bolilor transmisibile.

Niciuna dintre cele opt persoane care au murit în ultima perioada nu era vaccinată antigripal, potrivit Mediafax.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că nu este vorba despre o epidemie, anul trecut fiind înregistrate 22 de decese din cauza virusului gripal. Ministrul a precizat că sunt focare locale, iar la Spitalul Marius Nasta sunt internate opt persoane cu infecţii respiratorii.

„Domnul profesor Străinu Cercel spunea că se va prelungi până în aprilie, deci trebuie să ne luăm măsurile de siguranţă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

În acest moment mai sunt disponibile peste 135.000 doze de vaccin. Trebuie luate măsuri de carantină acolo unde sunt focare, în spitale trebuie limitat numărul vizitatorilor, susţine Sorina Pintea.

Ea a spus că până acum au fost vaccinate peste 800.000 de persoane, precizând că măsurile de protecţie sunt cele mai importante, fiind obligatorie carantina în unele spitale, iar acest lucru este decis de direcţiile de sănătate.

La întrebarea jurnaliştilot privind situaţii, de exemplu la Timişoara, unde nu există vaccin antigripal, Sorina Pintea a susţinut că sunt suficiente doze de vaccin şi că dacă se va ajunge în situaţia în care nu vor mai exista în anumite judeţe, vor fi trimise de la Bucureşti.

„Dacă nu se găsesc vaccinuri în farmaciile cu circuit închis, ni s-a spus de la Direcţia de Sănătate Publică că nu au fost comandate. Nu putem spune că, dacă nu avem în Bucureşti, nu avem în România. Luăm de la Bucureşti şi trimitem unde e nevoie”.

De asemenea, întrebată despre faptul că la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş şi la Institutul Matei Balş din Capitală nu mai sunt locuri pentru internarea pacienţilor, ea a spus că nu ne putem împiedica de faptul că nu mai sunt locuri în spitalele de boli infecţioase: „Orice spital poate interna un pacient dacă nu mai sunt locuri în celelalte spitale pentru că există condiţii de izolare, proceduri şi protocoale, circuite, deci nu ne putem împiedica de faptul că nu mai sunt locuri în spitalele de boli infecţioase”.

Şaisprezece persoane au murit din cauza gripei, în această iarnă, când la nivel naţional s-au înregistrat 543 de cazuri de gripă, conform informaţiilor furnizate, joi, de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Opt dintre decese au fost raportate în ultimele zece zile.


loading...