Alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon intră vineri oficial în dotarea Forţele Aeriene Române

Alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon intră vineri în dotarea Forţele Aeriene Române, ceremonia de recepţie fiind programată să se desfăşoare în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, judeţul Călăraşi.

06 oct. 2017, 03:46
Alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon intră vineri oficial în dotarea Forţele Aeriene Române

UPDATE Ceremonia de recepţie a aeronavelor F-16 a început la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, judeţul Călăraşi.

La eveniment participă secretarul de stat Mircea Duşa, generalul-locotenent Laurian Anastasof, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene şi o delegaţie portugheză condusă de secretarul de stat pentru apărare din Republica Portugalia, Marcos Perestrello.

La finalul ceremoniei, cei doi secretari de stat se vor întâlni cu detaşamentul portughez dislocat în această perioadă din Baza Aeriană 5 Monte Real în Baza 86 Aeriană Borcea, transmite Ministerul Apărării.

 

„Vineri, 6 octombrie, de la ora 12.00, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, judeţul Călăraşi, va avea loc ceremonia oficială de recepţie a unei noi serii de trei aeronave multirol F-16 Fighting Falcon.”, anunţă MApN.

Ceremonia se va desfăşura în prezenţa secretarului de stat Mircea Duşa, şeful Departamentului pentru politica de apărare şi planificare, a generalului-locotenent Laurian Anastasof, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene şi a unei delegaţii portugheze condusă de secretarul de stat pentru apărare din Republica Portugalia, Marcos Perestrello, precizează ministerul.

La finalul ceremoniei, cei doi secretari de stat se vor întâlni cu detaşamentul portughez dislocat în această perioadă din Baza Aeriană 5 Monte Real în Baza 86 Aeriană Borcea.

Prin preluarea celor trei aeronave, Forţele Aeriene Române finalizează Faza I de introducere în serviciu a avioanelor multirol.
Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-locotenent Laurian Anastasof au participat, în 27 septembrie, în Baza Aeriană din Monte Real, Portugalia, la ceremonia de predare-primire a celor trei aeronave, modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R.

Prin preluarea aeronavelor, Forţele Aeriene Române finalizează Faza I de introducere în serviciu a avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon, anunţă MApN.

Achiziţia a fost făcută în conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013. Contractul, în valoare de circa 628 milioane euro cu TVA, încheiat între Guvernul României (prin Compania Naţională Romtehnica S.A.) şi cel al Republicii Portugheze a intrat în vigoare la data de 30 septembrie 2013. Primele şase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în data de 29 septembrie 2016, iar următoarele trei pe 16 decembrie 2016.