Alternativa pentru Germania, asemănată cu naziştii de către ministrul de Externe german

Ministrul german de Externe Sigmar Gabriel i-a asemănat, luni, pe membrii formațiunii de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) cu naziștii care au condus Germania din 1933 până în 1945, insultă rar întâlnită în politica națională, relatează Reuters.

11 sept. 2017, 15:17
Alternativa pentru Germania, asemănată cu naziştii de către ministrul de Externe german

Într-un interviu acordat portalului t-online.de, ministrul de externe a afirmat că mulți dintre alegătorii din țară se gândesc să voteze cu AfD la alegerile legislative de la 24 septembrie pentru că, în opinia lor, nu le sunt luate în considerare preocupările legate de migrație, securitate și locuri de muncă.

„Dacă avem ghinion, acești oameni vor trimite un semnal de dezamăgire care va avea consecințe teribile. Atunci, vom avea naziști adevărați în parlament, pentru prima oară de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial”, a declarat ministrul social-democrat (SPD).

Remarcile sale în acest sens sunt neobișnuite, având în vedere sensibilitatea pe care continuă să o manifeste germanii în privința referirilor la naziști, chiar dacă de la încheierea războiului au trecut șapte decenii. AfD nu a comentat deocamdată aceste declarații, potrivit Agerpres.

Ministrul german de externe a mai explicat că AfD se bucură de succes în rândul comunităților defavorizate și în regiunile rurale din fosta Germanie de est. „Trebuie să schimbăm strategia și nu numai să rambursăm costurile acceptării de migranți, ci să le dăm comunităților locale încă o dată această sumă ca să poată face mai mult pentru cetățenii lor”, a adăugat Gabriel.

Citeşte şi Angela Merkel avertizează ţările UE care nu respectă cotele de atribuire a dreptului de azil al migranţilor

Ultimele sondaje indică o victorie a conservatorilor cancelarului Angela Merkel la alegerile de peste două săptămâni (Uniunea Creștin Democrată, CDU, și aripa sa bavareză Uniunea Creștin Socială, CSU). Atât CDU, cât și SPD, actual partener de guvernare al conservatorilor, au exclus o coaliție cu AfD, fondată în 2013 și cotată în sondaje cu 8-11% din intențiile de vot, suficient pentru a trece pragul de 5% și pentru a intra pentru prima oară în parlamentul federal.