Alternative naturale pentru ZAHĂR

Zahărul este atât de nesănătos, așa că ai face bine să îl scoți din alimentație. Nu încerca nici primul îndulcitor care îți vine la îndemână, pentru că nici aceste variante nu sunt foarte bune pentru sănătatea ta. Există însă alte alternative naturale şi sănătoase pentru zahăr.

12 aug. 2014, 17:07
Alternative naturale pentru ZAHĂR

Studiile au constatat că zahărul favorizează apariția obezității, a bolilor de inimă, a cancerului și afectează funcțiile creierului, dar nici efectele negative ale îndulcitorilor naturali nu au rămas ascunse. Cercetătorii au stabilit, recent, că siropul de agave, cândva considerat cel mai sănătos înlocuitor al zahărului, are un conținut foarte ridicat de fructoză.

Fructoza crește colesterolul, hmogoblina glicozilată, tensiunea arterială și duce la apariția diabetului de tip 2. De altfel, mulți îndulcitori considerați naturali sunt bogați în această substanță deloc benefică pentru organismal tău.

1. Siropul de arțar. Siropul de arțar este obținut din arțar, care este fiert și filtrat în case de zahăr. Conține 70% zaharoză și o concentrație mai mică de fructoză, iar unul din avantajele sale este că are un conținut ridicat de antioxidanți. Dezavantajul este că nivelul de fructoză este suficient de ridicat încât să îți expună organismul unor riscuri.

Citeşte şi Cum îţi afectează sănătatea excesul de sare, zahăr şi grăsimi

2. Siropul de agave. Siropul de agave este extras din frunzele de agave, prin fierbere. Pentru că este foarte dulce, ai nevoie de o cantitate foarte mica. Dezavantajul este că are un conținut extrem de ridicat de fructoză – între 75% și 90%, nu este asimilat în totalitate de organism și ridică nivelul zahărului din sânge.

3. Melasa. Melasa este un produs secundar, care rezultă din procesul de rafinare al zzahărului extras din trestie. Este bogată în nutrienții care sunt eliminați din zahăr, în timpul procesului de rafinare – fier, magneziu, zinc, calciu și potasiu, dar și în minerale. Înainte să spui că ai găsit înlocuitorul perfect al zahărului, află că este la fel de bogat în fructoză ca celelalte alternative naturale.

4. Mierea de albine. Mierea de albine este obținută din nectarul florilor, iar dacă este naturală, este plină de nutrienți (mierea din magazine nu este diferită de zahăr). Deși mierea nu are nevoie de procesare, conține 50% fructoză.

5. Stevia. Stevia este extrasă din frunzele plantei cu același nume. Este naturală, nu are carbohidrați sau calorii și nu crește nivelul zahărului din sange. O găsești sub formă de frunze uscate sau pudră, însă nu îți va alunga nevoia de dulce.

Citeşte mai mult pe unica.ro

Citeşte şi Ce se întâmplă cu organismul tău când primeşte prea mult zahăr