Amal Clooney îi cere preşedintelui Egiptului să îi graţieze pe jurnaliştii condamnaţi la închisoare

Avocata și activista pentru drepturile omului Amal Clooney, soția celebrului actor George Clooney, a cerut președintelui egiptean Abdel Fattah al-Sissi să emită un decret prezidențial prin care să-i elibereze pe cei trei jurnaliști de la Al-Jazeera, serviciul în limba engleză, scrie UPI.com.

01 sept. 2015, 14:18
Amal Clooney îi cere preşedintelui Egiptului să îi graţieze pe jurnaliştii condamnaţi la închisoare

Potrivit revistei Variety, Amal Clooney îl reprezintă în calitate de avocat pe cetățeanul canadian Mohammed Fahmy, care a fost condamnat alături de australianul Peter Greste și egipteanul Baher Mohammed, la trei ani de închisoare după rejudecarea procesului.

Procurorii egipteni i-au acuzat pe jurnaliști de sprijinirea unui grup de studenți teroriști care ar fi avut legături cu gruparea Frații Musulmani, însă, potrivit revistei Variety, în timpul procesului nu au fost prezentate dovezi care să susțină această supoziție.

Jurnaliștii se luptă pentru recâștigarea libertății încă de când au fost arestați la Cairo, la sfârșitul anului 2013. Anul trecut au fost condamnați de răspândirea unor știri false. Apoi jurnaliștii au cerut rejudecarea cauzei și au obținut un nou proces, care s-a încheiat sâmbătă cu condamnarea lor, informează Agerpres.

Citeşte şi Jurnalist al Al-Jazeera arestat pe aeroportul din Berlin, în baza unui mandat de arestare emis de Egipt

‘Condamnarea jurnaliștilor afectează reputația Egiptului, în timp ce comunitatea internațională condamnă țara pentru acest caz și pentru cazuri similare. Acest lucru afectează imaginea Egiptului. Cred că Sissi este îngrijorat de acest lucru și are la dispoziție o modalitate prin care poate îndrepta situația’, a declarat Amal Clooney la BBC.

‘Știm cu toții despre ce este vorba, libertatea media în Egipt și în regiune. Este un caz care poate deveni un precedent într-un fel sau altul și este vorba despre integritatea procesului judiciar’, a adăugat Amal Clooney.