Ambasada Germaniei: Sunt români care pot beneficia de pensie pentru munca depusă în ghetourile naziste

Anumiţi cetăţeni români ar putea beneficia de o lege din Germania care prevede dreptul la pensie pentru munca depusă în ghetourile din timpul regimului naţional-socialist din Germania (1933-1945), inclusiv în cele amplasate "în zona de influenţă naţional-socialistă", cum ar fi România, informează Ambasada Germaniei într-un comunicat de presă, transmite Agerpres.

12 feb. 2015, 18:32
Ambasada Germaniei: Sunt români care pot beneficia de pensie pentru munca depusă în ghetourile naziste

„Din 2002, în Republica Federală Germania există o lege conform căreia cei care au desfăşurat în timpul regimului naţional-socialist din Germania, în perioada 1933-1945, o activitate de muncă într-un ghetou sunt îndreptăţiţi, în anumite condiţii, la o pensie, aşa-zisa ‘pensie de ghetou’. Această lege a suferit modificări în 2014, astfel încât, acum, sunt luate în calcul şi ghetouri amplasate ‘în zona de influenţă naţional-socialistă’, ca de pildă cele pe teritoriul naţional al României din acea perioadă”, adaugă sursa citată.

Ambasada Germaniei subliniază că legea menţionată se referă la pensiile acordate pentru acea activitate de muncă desfăşurată într-un ghetou, şi nu la plăţi cu titlu de recompensă sau despăgubire. În cazul în care persoana îndreptăţită a decedat, moştenitorii acesteia îşi pot revendica drepturile doar dacă persoana respectivă a depus deja din timpul vieţii o cerere de pensie de ghetou sau o cerere generală de pensie după 1 iunie 2006. Se precizează, totodată, că pentru toate drepturile de pensie este necesară o vechime în muncă de cel puţin cinci ani (60 de luni).