Ambasada României la Budapesta cere o întrevedere MAE ungar pentru reiterarea poziţiei României

Ambasada României la Budapesta a solicitat Ministerului Afacerilor Externe ungar, în cursul zilei de marți, o întrevedere pentru a reitera poziția "fermă" a țării noastre față de intenția părții ungare de a ridica un gard la frontieră și pentru a cere explicații suplimentare referitoare la această inițiativă, precizează MAE într-un comunicat transmis AGERPRES.

15 sept. 2015, 17:49
Ambasada României la Budapesta cere o întrevedere MAE ungar pentru reiterarea poziţiei României

”În urma instrucțiunilor exprese ale ministrului român de Externe, Ambasada României la Budapesta a solicitat Ministerului Afacerilor Externe ungar, în cursul zilei de astăzi, o întrevedere pentru a reitera poziția fermă a României față de intenția părții ungare de a ridica un gard la frontiera cu țara noastră și pentru a cere explicații suplimentare referitoare la această inițiativă. După cum este cunoscut, MAE român a reacționat deja public față de intenția părții ungare, partea română apreciind că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene și care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european.

Poziția părții române fusese comunicată părții ungare chiar la momentul transmiterii intenției construirii gardului”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, subliniază MAE, în contextul întrevederii solicitate de Ambasada României la Budapesta, partea ungară a informat asupra nemulțumirii legate de o declarație a premierului român privind maniera de tratare a solicitanților de azil de către autoritățile ungare, aspect comunicat ulterior și la nivel public de partea ungară.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Reuniune extraordinară a miniştrilor de Interne din UE

”Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta a mai informat că partea ungară a avut o reacție similară față de toți liderii europeni care au criticat modul de gestionare a crizei migranților de către autoritățile ungare. Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că maniera de a acționa a părții ungare, astfel cum a rezultat din acțiunile și mesajele de astăzi, este inadmisibilă și contrară Parteneriatului Strategic.

Prin aceste acțiuni, partea ungară încearcă să atragă partea română într-o dispută artificială, de natură a distrage atenția de la aspectele de fond ale problematicii migranților și de la efectul de auto-izolare pe care îl au măsurile promovate de partea