Ambasada Rusiei la Bucureşti scrie despre o campanie de denigrare a Armatei Roşii, cea care „a eliberat Europa de fascism”

Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti scrie într-o postare pe Facebook despre o campanie de denigrare a Armatei Roşii, pe care oficialii o consideră ca fiind cea care "a eliberat Europa de fascism".  Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, reacţionează la postare: "Aţi cam dat cu bâta în baltă!"

30 dec. 2018, 13:37
Ambasada Rusiei la Bucureşti scrie despre o campanie de denigrare a Armatei Roşii, cea care „a eliberat Europa de fascism”

Conform postării de pe pagina de Facebook a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, „pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală şi cea românească apar periodic diverse publicaţii menite să-i denigreze pe ostaşii Armatei Roşii care au eliberat de fascism ţările Europei de Est şi Europei Centrale”.

„În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici şi anti-ruşi încearcă însistent să-i convingă pe oameni că Armata Roşie era o adunătură de tâlhari şi violatori care nu ştiau de nicio milă faţă de populaţia civilă. Astăzi asistăm la o revitalizare a acestei campanii. Iniţial, miturile de acest gen au apărut datorită eforturilor ministrului nazist al propagandei, J. Goebbels, iar ulterior, în timpul Războiului Rece, au fost multiplicate şi replicate de foştii aliaţi ai URSS. În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei s-a ajuns chiar la situaţia când, în etapa finală, propagandă s-a dovedit să fie atât de intensă încât, în cea mai mare parte, germanii au crezut în poveştile despre cruzimea ruşilor. Drept rezultat, când trupele sovietice au ajuns îndeaproape de Berlin, oraş a fost măturat de un val de sinucideri în masă. Potrivit unor date, numai în ultimele două luni ale războiului cifra de sinucideri acolo a ajuns la 30-40 de mii”, susţin diplomaţii ruşi.

MAE, despre postarea Ambasadei Ruse: Să actualizeze informaţiile istorice

„Totuşi, toţi aceşti „experţi” în materie de atrocităţi ale soldaţilor sovietici, care preferă să-i numească, pur şi simplu, ruşi, uită, de altfel, să menţioneze că asemenea acţiuni împotriva populaţiei civile (viol şi jaf) au fost interzise în Armata Roşie la cel mai înalt nivel şi erau pedepsite prin executare”, se mai arată în postare, cre invocă „ordinului comandantului suprem I.V. Stalin „Cu privire la inadmisibilitatea atitudinii dure faţă de populaţie”.

„Ofiţerii şi ostaşi ai Armatei Roşii! Ne îndreptăm spre ţara inamicului. Fiecare trebuie să-şi păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos… Populaţia rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovaţii vor fi pedepsiţi în conformitate cu legea marţială. În teritoriul cucerit, relaţiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovaţi de violenţă şi de viol vor fi împuşcaţi” , este textul ordinului citat.

„O pedeapsă atât de severă, care în caz de necesitate era executată de instanţele curţilor marţiale, oferă fiecărei persoane rezonabile un motiv pentru a reflecta asupra veridicităţii tuturor presupuselor atrocităţi în masă care sunt adesea atribuite soldaţilor sovietici de către experţii occidentali. România nu face excepţie în acest caz. Mitul creat de cei cu atitudinea antirusă, cu acel „Davai ceas, davai palton” (tradus din „Dă ceasul, dă haina”), conform căruia trupele sovietice au jefuit masiv populaţia românească în 1944, are prea puţin de a face cu realitatea”, argumentează ambasada, adugând că, „dacă reducem totul la o logică primitivă, nici atunci un ceas de mână sau o haină nu merită ca cineva de dragul lor să-şi riste viaţa”.

„Prin urmare, noi îndemnăm încă o dată, ca oamenii să analizeze informaţiile care apar în mass-media şi să le compare cu faptele istorice verificate. În mod firesc, apare întrebarea: cine beneficiază de pe urmele uleiului veninos al minciunii pus pe focul rusofobiei, infiltrat în conştiinţa publică a poporului român, după mulţi ani de la încheierea ostilităţilor în Europa? Oare acest lucru se datorează apropierii aniversării celor 75 de ani de la eliberarea României de către Armata Roşie?”, se încheie postarea Ambasadei ruse.

Comentariile care o însoţesc sunt foarte dure, de la rememorarea relatărilor celor care au trăit acea perioadă, până la trimiteri la faptele istorice şi chiar insulte.

Printre reacţii se numără şi cea a ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare.

„Mda…aţi cam dat cu bâta în baltă, cum se zece la români, stimaţi colegi de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. Nu ştiu cum faceţi, dar periodic reuşiţi să-i iritaţi pe Români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată. Cum puteţi încerca să ştergeţi din memoria acestui popor evidenţele, fie ele petrecute în urma cu 75 de ani??? Ca diplomaţi la Bucureşti ar trebui să cunoaşteţi că mulţi români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu „eliberarea”…Este regretabilă postarea, mai bine vă abţineaţi…Lăsaţi-o baltă!”, scrie pe Facebook Vasile Soare, distribuind postarea Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.


loading...