Ambasada SUA: Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru a proteja pe cineva

Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv sau necorespunzător pentru a proteja pe cineva, consideră Ambasada SUA la Bucureşti, într-o reacţie solicitată de Agerpres în legătură cu retragerea imunităţii deputatului Cristian Rizea.

10 mart. 2016, 15:45
Ambasada SUA: Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru a proteja pe cineva

Reducerea corupției este vitală pentru prosperitatea, securitatea și dezvoltarea generală a României, iar imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv sau necorespunzător pentru a proteja pe cineva, precizează Ambasada SUA în legătură cu votul din Parlament în cazul deputatului Cristian Rizea.

„Așa cum am spus de multe ori în trecut, reducerea corupției este vitală pentru prosperitatea, securitatea și dezvoltarea generala a României. Deși nu comentăm cu privire la cazuri individuale, un principiu esențial al democrației este faptul că toți oamenii sunt egali în fața legii. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv sau necorespunzător pentru a proteja pe cineva”, se arată în răspunsul ambasadei primit de Agerpres.

Cristian Rizea poate fi reţinut de procurorii DNA, dar nu şi arestat, au decis miercuri deputaţii prin vot. Camera Deputaţilor a admis cererea DNA de încuviinţare a reţinerii lui Cristian Rizea în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, dar nu şi cererea de arestare. Pentru arestare mai era nevoie de două voturi.

Joi dimineaţă, Cristian Rizea a fost convocat la DNA şi pus sub control judiciar contra sumei de 1,5 milioane de lei în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, spălare de bani în formă continuată și influențarea declarațiilor.

Citeşte şi: Cristian Rizea poate fi reţinut, dar NU şi arestat, a decis Camera Deputaţilor. Ce declară deputatul UPDATE