12 ambasade se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar din România. Dăncilă: "Să arate respect"

Publicat: Miercuri, 03 Aprilie 2019 15:35 // Actualizat: Miercuri, 03 Aprilie 2019 17:49 // Sursa: romaniatv.net

Ambasadele a 12 state se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile şi afirmă că OUG care par a fi în curs de discuţie pot avea impact negativ asupra independenţei justiţiei. În replică, premierul Viorica Dăncilă i-a criticat dur pe ambasadorii celor 12 state partenere care i-au adresat azi o scrisoare. "In niciun stat ambasadorii nu fac agenda guvernului si nu o sa permit acest lucru. Trebuie sa arate respect fata de tara noastra", a declarat Viorica Dăncilă. Premierul i-a criticat de asemenea şi pe toți partenerii europeni care au transmis un avertisment pentru Guvern să nu dea OUG care să ajute ”funcționari de rang înalt” care au probleme cu justiția.

Foto: gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă i-a criticat miercuri pe toți partenerii României care au transmis în ultimele zile avertismente Guvernului de la Bucureşti să nu dea OUG de modificare a legilor justiţiei. Viorica Dăncilă i-a criticat în debutul ședinței de guvern pe Frans Timmermans, Antonio Tajani, Corina Crețu.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că a fost surprinsă de declaraţiile prim-vicepreşedintelui CE Frans Timmermans, spunând că au produs neclarităţi şi că nu le-a înţeles rostul, urmând să aibă o discuţie cu acesta. 

"M-au surprins declarațiile prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, având în vedere că a existat și există deschidere totală în privința pașilor de urmat. S-a lucrat la nivel de experți. Am specificat că ne vom consulta și va exista transparență. De aceea, declarația sa de azi a produs neclarități și nu i-am înțeles rostul. Am să am o discuție cu el legată de aceste aspecte. (...) La fel de surprinsă am fost de președintele Parlamentului European. Cred că nici el nu poate solicita oprirea sau începerea unei anchete penale. Oficialii europeni ne cer să oprim anchete penale. Le spun clar că premierul României nu a intervenit și nu va interveni în actul de just", a spus Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Cel mai dur i-a criticat Viorica Dăncilă pe ambasadorii celor 12 state partenere care i-au adresat azi o scrisoare în care îşi exprimau profunda îngrijorare în privinţa integrităţii sistemului judiciar românesc. Premierul le-a transmis acestora să se adreseze autorităţilor din propriile ţări, pentru că în România ambasadorii nu fac agenda guvernului.

"Am vazut punctul de vedere al unui grup de ambasadori. Am vrut sa am o discutie individuala cu fiecare dintre ambasadori, dar au refuzat. Le reamintesc ca suntem în România, iar eu discut cu omologii mei. Le recomand sa se adreseze direct autoritatilor din tarile lor. In niciun stat ambasadorii nu fac agenda guvernului si nu o sa permit acest lucru. Trebuie sa arate respect fata de tara noastra", a declarat Viorica Dăncilă.

 

Ambasadele a 12 state cer Guvernului de la București, într-o declarație comună, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva corupției.

"Noi, parteneri internaţionali şi aliaţi ai României, chemăm toate părţile implicate în elaborarea ordonanţelor de urgenţă ale guvernului care modifică legislaţia referitoare la domeniul justiţiei, să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii sau corupţiei. Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie. Suntem profund îngrijoraţi de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiţie. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupţiei şi subminării independenţei sistemului judiciar. Aşteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe un proces incluziv care să implice toate părţile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfăşoare în interesul tuturor cetăţenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toţi actorii implicaţi să ia în considerare reacţiile şi propunerile de sprijin oferite de experţii juridici români şi internaţionali, pentru a evita o şi mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiţiei de România în ultimele două decenii", confor declaraţiei susţinute de Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Statele Unite.

Conform reprezentanţeor diplomatice ale celor 12 state, Ordonanţele de urgenţă care par a fi în curs de discuţie pot avea un impact negativ asupra independenţei justiţiei româneşti, ceea ce ar slăbi încrederea cetăţenilor şi a partenerilor români în sistemul judiciar, dar şi în guvernul României.

"În opinia ţărilor partenere, este esenţial ca România să ţină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneţia şi GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene şi ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi să asigure o justiţie eficientă, transparentă şi imparţială. Modificările propuse prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a ţării. Faptul că România deţine în prezent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României şi toţi actorii implicaţi să ţină seama în mod corespunzător de această declaraţie comună şi să reafirme angajamentul politic al României de a susţine valorile noastre comune", se mai arată în declaraţie.

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
04 apr 01:23
Răspunde | Votează email 1 email
Gogu
Aceste 12 Ambasade sprijina, cred cu bunastiinta, un regim opresiv, selectiv de Justitie, prin care sunt inlaturati, in primul rand, adversarii politici si economici (firmele romanesti). Deci Ambasadele sunt direct interesate, dar ramane de vazut daca vor mai fi...
04 apr 01:18
Răspunde | Votează email 1 email
Gogu
Aceste 12 Ambasade reprezinta tarile "parte" in experimentul Romania. Problema e ca, daca observati, experimentate pana la urma au fost/sunt aceste tari...
03 apr 22:19
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
... cu alte cuvinte "Justitiarul" si-a tras pe a lu' "Terente"
un kil de untura cand i-a multumit scroafei ca iar s-a urcat in copac ca sa mai grohaie prin laturile aferente!
03 apr 19:26
Răspunde | Votează email -1 email
Justitiarul
Felicitari Dna PM!! Trimitei la plimbare la ei,acasa , sa dea sfaturi nu in ROMANIA noastra ,farisei ipocriti!!
03 apr 19:21
Răspunde | Votează email 0 email
Terente
Felicitari Dna PM!! Trimitei la plimbare la ei acasa sa dea sfaturi nu in ROMANIA noastra, farisei ipocriti!!
03 apr 19:17
Răspunde | Votează email 1 email
Terente
Felicitari Dna PM!! Alung
1
EUR
4.8426
RON
02 Jun
noapte 10 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H