Ambasadoarea României în Italia: Misiunile diplomatice au propus 66 de secţii de vot pentru turul doi

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ambasadoarea României în Italia, Dana Constantinescu, afirmă că misiunile diplomatice şi consulare nu au niciun fel de competenţă în reglementarea cadrului legal privind organizarea alegerilor în străinătate, punctând că înaintea celui de-al doilea tur de scrutin acestea au propus organizarea a 66 de secţii de votare, transmite Agerpres.

17 nov. 2014, 20:26
Ambasadoarea României în Italia: Misiunile diplomatice au propus 66 de secţii de vot pentru turul doi

‘Reiterez faptul că misiunile diplomatice şi consulare nu au niciun fel de competenţă în reglementarea cadrului legal privind organizarea alegerilor în străinătate – numărul de secţii de votare, ora de închidere a acestora sau desemnarea membrilor comisiilor electorale – elemente care au generat cele mai aprinse polemici. Misiunile diplomatice şi consulare au exclusiv competenţe logistice, punând în practică instrucţiunile venite de la Bucureşti, adesea în condiţii extrem de dificile, aşa cum a fost cel legat de gestionarea unui flux disproporţionat de votanţi într-un timp limitat, în speţă de la 9 la 21 şi într-un număr limitat de locaţii’, a scris ambasadoarea Dana Constantinescu într-o clarificare legată de organizarea procesului de votare din Italia postată pe Facebook.

Ea a menţionat că încă dinainte de cel de-al doilea tur de scrutin misiunile diplomatice şi consulare din Italia au propus organizarea a 66 de secţii de votare.

‘În ceea ce priveşte numărul de secţii şi locaţiile acestora, propunerile iniţiale ale Ambasadei şi consulatelor au ţinut cont de datele privind concentrările majore de români din Italia. Aşa cum a evidenţiat şi presa din Italia, încă dinainte de cel de-al doilea tur de scrutin, având ca sursă autorităţile locale italiene şi asociaţiile româneşti, misiunile diplomatice şi consulare din Italia au propus organizarea a 66 de secţii de votare’, a precizat diplomatul român.

Potrivit ambasadoarei, forţele de ordine italiene au obligaţia de a asigura securitatea unei misiuni diplomatice sau secţii de votare.

‘În ceea ce priveşte forţele de ordine italiene, acestea au obligaţia de a asigura securitatea unei misiuni diplomatice sau secţii de votare şi îşi reconfigurează dispozitivul în baza propriilor evaluări, iar evaluările au fost influenţate, din informaţiile transmise de la Consulatul General Torino, de faptul că au fost ocupate în mod violent spaţii cu altă destinaţie decât cea de spaţii de votare’, arată Constantinescu.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ea a explicat că preşedinţii şi membrii secţiilor de votare s-au aflat în situaţii de tensiune timp de 20 de ore.

‘De cealaltă parte, preşedinţii şi membrii secţiilor de votare, în ciuda efortului extraordinar pe care l-au depus, s-au aflat în situaţii de tensiune timp de 20 de ore, procesând în secţiile din oraşele mari în medie circa 2.900 de votanţi, ceea ce se traduce prin 7 votanţi la fiecare 2 minute. Aceşti oameni au fost în permanenţă sub presiune, iar adesea ameninţaţi şi chiar agresaţi fizic. Aceste ameninţări, însoţite de criticile privind insuficienţa secţiilor şi prelungirea programului de votare, le regăsim pe reţelele sociale care creează percepţii pe termen lung, iar de mâine le vom regăsi la ghişeele oficiilor consulare’, susţine diplomatul român.

În opinia sa, dezbaterea publică pe acest subiect trebuie să ia în considerare efortul deosebit al unor persoane care nu sunt responsabile pentru deficienţele reale ale votului în străinătate.

Dana Constantinescu a arătat că la Consulatul General Torino au fost propuse două secţii de votare, dar şi în Regiunea Piemonte, care în opinia sa ar fi redus din fluxul de votanţi al singurei secţii aprobate în sediul Consulatului General Torino.

‘Răspunsul de la Bucureşti, prin care au fost aprobate prin ordin al ministrului doar 51 de secţii, nu a ţinut cont de aceste propuneri. Pentru a exemplifica, de la Bucureşti s-au primit instrucţiuni pentru organizarea unei secţii pe care nu am propus-o, şi anume la Sondrio, unde în primul tur de scrutin s-au prezentat doar 48 de alegători’, subliniază ambasadoarea.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ea precizează că în zona de competenţă în care a organizat procesul de votare, Ambasada României a propus organizarea a 22 de secţii de votare, din care au fost aprobate de la Bucureşti doar 12.

Dana Constantinescu reiterează faptul că preşedintele secţiei de votare, precum şi membrii secţiei de votare nu pot decide sub nicio formă prelungirea orarului de vot, aceasta fiind decizia exclusivă a BES. ‘Un alt aspect foarte important este acela că membrii secţiilor de votare au fost propuşi de partidele politice, iar atunci când aceştia au ales să absenteze, propunerile misiunilor diplomatice de înlocuire a acestora cu personal calificat nu au fost aprobate de BES’, a conchis ambasadoarea Dana Constantinescu.


loading...