Ambasadorul Algeriei: Nu înţeleg de ce numai pentru românii morţi să avem ceva să ne reproşăm

Ambasadorul Algeriei la Bucureşti susţine că autorităţile din ţara sa au informat corect şi la timp guvernul român în legătură cu evenimentele de la In Amenas. El spune că statul algerian nu are ce să-şi reproşeze în legătură cu moartea românilor din Algeria, subliniind că s-a acţionat pentru a-i salva pe toţi ostaticii.
Iulian Tudor
21 ian. 2013, 11:20
Ambasadorul Algeriei: Nu înţeleg de ce numai pentru românii morţi să avem ceva să ne reproşăm

Ambasadorul Algeriei la Bucureşti a fost prezent luni, la Palatul Cotroceni, la reuniunea anuală a ambasadorilor acreditaţi în România cu preşedintele Traian Băsescu. După întrevedere, Habib Chawki Hamraoui a făcut câteva referiri la criza ostaticilor din această ţară, în urma căreia şi-au pierdut viaţa şi doi cetăţeni români.

A fost o operaţiune complexă, complicată, echipa de comando a fost formată din 30 de persoane, dintre care trei algerieni, iar restul de naţionalitate străină. Armata a fost obligată să intervină la faţa locului, la momentul oportun, atât pentru a elibera cele 800 de persoane, alegeriene şi străine, cât şi pentru a nu crea un precedent în ceea ce priveşte negocierea cu teroriştii”, a spus ambasadorul Algeriei.

Pe de altă parte, el a respins acuzaţiile venite din partea română, că autorităţile de la Bucureşti nu au fost informate corect şi la timp în acest caz. „Noi le-am spus clar autorităţilor române că avem un decedat, trei eliberaţi şi despre unul nu avem informaţii. Şi când am avut informaţii cu privire la decesul celui de-al doilea român, am informat autorităţile române”.

„Nu a fost o greşeală din partea Algeriei. Întrebarea trebuie adresată Ministerului român. Le-am spus clar autorităţilor române că avem un rănit, trei eliberaţi şi că nu avem informaţii despre un altul. Iar când am aflat despre decesul celui de al doilea, am informat autorităţile române la momentul oportun”, a mai precizat diplomatul.

Întrebat dacă autorităţile algeriene au să-şi reproşeze ceva, ambasadorul a subliniat: „Nu înţeleg de ce, numai pentru român, să avem ceva să ne reproşăm. În faţa unui asemenea act nu există naţionalitate. Toate fiinţele umane care au fost la faţa locului sunt egale în faţa lui Dumnezeu, în faţa legii şi în faţa conştiinţei umane. Şi algerienii, şi japonezii, şi românii, şi francezii şi toţi ceilalţi sunt egali. Nu există cineva care este mai important faţă de restul. Şi, după cum ştiţi, Carta Drepturilor Omul prevede clar că nu se fac discriminări. Când se intervine, se intervine pentru a salva pe toată lumea”.

Partea română, prin vocea ministrului de externe Titus Corlăţean, a declarat că autorităţile române ar fi putut gestiona altfel situaţia în cazul celui de-al doilea cetăţean român mort în Algeria dacă ar fi fost informate că acesta avea o problemă de sănătate „serioasă”, care îi punea viaţa în pericol. „Ce am regretat a fost că informaţia care ne-a fost furnizată nu a fost completă şi nu ni s-a spus că există o problemă de sănătate serioasă, care i-ar putea pune în pericol viaţa, pentru că dacă ştiam altfel gestionam, inclusiv comunicarea cu familia„, declara şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

De asemenea, luni dimineaţa, Victor Ponta a spus, referindu-se la cel de-al doilea român care a murit în Algeria, că nimeni nu a avut informaţii, nici autorităţile britanice, despre ceea ce s-a întâmplat cu acesta în spital. Totodată, el a adăugat că nu are nimic să reproşeze celulei de criză din MAE, care a gestionat corect şi profesionist întreaga situaţie.

Aceste declaraţii ale autorităţilor de la Bucureşti vin în contextul în care Victor Ponta şi Titus Corlăţean anunţaseră sâmbătă că un român a fost ucis în Algeria, în timp ce alţi patru au supravieţuit şi sunt în siguranţă. Premierul spunea că trei dintre cetăţenii români sunt în custodia autorităţilor române şi, în cel mai scurt timp, vor ajunge în ţară, iar al patrulea urmează să fie preluat de autorităţile române. Totodată, Titus Corlăţean anunţase că operaţiunea din Algeria s-a încheiat.

Ulterior, duminică, reprezentanţii MAE au anunţat un al doilea cetăţean român a decedat în urma conflictului terorist din Algeria, iar secretarul de stat Robert Cazanciuc spunea că ministerul îşi exprimă profunda dezamăgire pentru faptul că autorităţile alegeriene nu informat corect, concret şi la timp despre situaţia acestuia.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Veste proastă pentru fanii „Las Fierbinți“! Un mare actor își ia adio de la serial!
Fanatik.ro
Top patru zodii pentru care urmează o perioadă senzațională. Li se deschide o altă lume plină de fertilitate și belșug, visele devin realitate, în sfârșit
Capital.ro
Klaus Iohannis a rămas FĂRĂ CUVINTE. Nu am crezut că o să văd vreodată AȘA CEVA
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
ALERTĂ! Un condiment ieftin, extrem de utilizat, provoacă găuri în stomac
Adevarul
Zelenski, între Churchill și Chaplin: „Cine sunt eu? Sunt președintele Ucrainei”
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase fuste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Recalcularea pensiilor. A fost publicat cel mai așteptat document
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
wowbiz.ro
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Cancan.ro
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere aparent banală
Playsport.ro
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
kanald.ro
Cum arată, de fapt, cele mai scumpe apartamente din Dubai! Nimeni nu se aștepta la asta: „Finisaje mai prost realizate ca aici am văzut doar..”
Capital.ro
A MURIT marele actor român. Toată SCENA artistică este în doliu
StirileBZI
Avertismentul economistului Ionuț Dumitru: „Ne întindem mai mult decât ne este plapuma la împrumuturi!”
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
stirilekanald.ro
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
substantial.ro
Laurențiu Reghecampf, fericit în brațele Corinei Caciuc după despărțirea de Anamaria Prodan: ‘Contează că mie îmi place foarte mult Corina’
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'