Ambasadorul american în Rusia, Jon Huntsman, a demisionat

Ambasadorul american în Rusia, Jon Huntsman, şi-a prezentat demisia preşedintelui Donald Trump, prin intermediul unei scrisori, şi intenţionează să revină în statul său de origine, Utah, potrivit unei persoane apropiate acestuia, relatează CNN.

07 aug. 2019, 06:27
Ambasadorul american în Rusia, Jon Huntsman, a demisionat

Demisia lui Huntsman va intra în vigoare pe 3 octombrie şi există zvonuri potrivit cărora acesta intenţionează să candideze pentru postul de guvernatorul al statului Utah, pe care l-a mai deţinut în perioada 2005-2009.

Decizia survine într-un moment în care administraţia Trump se confruntă şi cu plecarea Fionei Hill, responsabilă cu afacerile referitoare la Rusia în Consiliul de Securitate Naţională. Hill urmează să se retragă din funcţie în această lună, ceea ce înseamnă că administraţia Trump va trebui să înlocuiască în acelaşi timp doi dintre oficialii de top responsabili de relaţiile cu Rusia.

Succesorul lui Huntsman, indiferent cine va fi acesta, va avea sarcina dificilă de a îndeplini obiectivul lui Trump de a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia într-o perioadă de tensiuni sporite între cele două ţări, legate de probleme precum anexarea Crimeii de către Moscova, amestecul în alegerile americane şi tentativa de otrăvire a unui spion rus în Marea Britanie.

Parlamentari din ambele ţări şi-au exprimat îngrijorarea faţă de reticenţa lui Trump de a impune sancţiuni Rusiei şi a încercărilor continue de a pune sub semnul îndoielii amestecul Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, în contextul eforturilor de îmbunătăţire a relaţiilor dintre Washington şi Moscova.

În ultimele luni, Huntsman şi soţia sa au luat cina cu diplomaţi şi alţi oficiali, pregătindu-se să plece din Rusia, potrivit unei surse din ambasadă. Huntsman, ambasador în Rusia din 2017, a fost implicat direct în cazul lui Paul Whelan, director pentru securitate la o corporaţie americană, care a fost reţinut în mod misterios în Rusia, sub suspiciunea de spionaj.

În ianuarie, Huntsman l-a vizitat personal pe Whelan, un gest atipic pentru un ambasador, poitrivit analistului CNN, John Kirby, când Whelan a fost arestat, ca posibilă reacţie, la 15 zile după ce o spioană rusă, Maria Butina, a pledat vinovată la un tribunal federal din SUA pentru încercarea de a se infiltra în cercuri politice şi a influenţa relaţiile americane cu Rusia.

Săptămâna trecută, Trump a impus noi sancţiuni împotriva Rusiei, aşteptate de mult timp, pentru otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, în Marea Britanie. Cu toate acestea, se menţin întrebările legate de disponibilitatea SUA de a confrunta Moscova.