Ambasadorul finlandez: Suntem „favorabili unei abordări în două etape” a aderării României la Schengen

Ambasadorul Finlandei la Bucureşti, Paivi Pohjanheimo, a precizat, referitor la informaţiile privind opoziţia acestei ţări faţă de introducerea pe agenda Consiliului JAI a aderării României la Schengen, că guvernul finlandez este favorabil unei abordări în două etape a aderării la spaţiul Schengen.

07 oct. 2015, 16:16
Ambasadorul finlandez: Suntem „favorabili unei abordări în două etape” a aderării României la Schengen

„Presupun că preşedinţia UE, când a pregătit Consiliul JAI, a ajuns la concluzia că sunt suficiente dovezi că nu va fi unanimitate în consiliu în această privinţă.

De aceea, preşedinţia ar fi retras această chestiune de pe agendă. În ceea ce priveşte Finlanda, poziţia finlandeză vine de la guvernul anterior. Potrivit acesteia, noi am fi favorabili unei abordări în două etape a aderării la Schengen”, a declarat Paivi Pohjanheimo.

Citeşte şi: Franţa şi Germania sunt ţările care au insistat ca România să nu adere la spaţiul Schengen

Potrivit unor surse oficiale, Franţa, Germania, Olanda şi Finlanda au fost statele care s-au opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, francezii fiind cei mai vehemenţi, iar partea română a fost în cele din urmă de acord, scrie Mediafax.

Conform surselor citate, Franţa a fost cea mai vehementă voce împotriva introducerii pe agenda Consiliului JAI a aderării României la spaţiul Schengen.

Aceleaşi surse susţin că partea română nu a insistat pentru discutarea problemei şi a fost de acord cu amânarea discuţiilor, în condiţiile în care un eventual vot negativ ar fi însemnat reluarea întregii proceduri de aderare.

De asemenea, sursele citate susţin că poziţia României a fost convenită în urma unor discuţii între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta.

O decizie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen urmează să fie amânată din nou, deoarece subiectul nu va fi introdus pe agenda reuniunii miniştrilor europeni de săptămâna aceasta, potrivit unor surse la curent cu situaţia, citate de postul bulgar naţional de radio (BNR).

Guvernul bulgar şi-a exprimat în repetate rânduri speranţa ca o aderare parţială la Schengen să fie supusă unui vot în cadrul reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din perioada 8-9 octombrie.

Însă pe agenda reuniunii se află doar probleme referitoare la criza refugiaţilor şi controlul la frontiere. Extinderea zonei Schengen nu figurează pe agenda reuniunii JAI, potrivit unor reprezentanţi ai preşedinţiei luxemburgheze a UE.