Ambasadorul Marii Britanii la Paris, Julian King, propus de David Cameron pentru postul de comisar european

Premierul britanic David Cameron l-a propus vineri pe ambasadorul Marii Britanii la Paris, Julian King, pentru ca acesta să devină noul comisar european de naționalitate britanică, după demisia lui Jonathan Hill, care a urmat votului privind Brexitul, a anunțat vineri un purtător de cuvânt al executivului de la Bruxelles, informează AFP.

08 iul. 2016, 11:50
Ambasadorul Marii Britanii la Paris, Julian King, propus de David Cameron pentru postul de comisar european

Luni, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, „îl va primi și îl va intervieva pe Julian King după nominalizarea lui de către premierul David Cameron, pentru a-l înlocui pe comisarul european demisionar, Lordul Hill”, a declarat purtătoarea de cuvânt Mina Andreeva, în timpul unui briefing de presă.

Jonathan Hill, comisarul european pentru servicii financiare, și-a anunțat demisia după două zile de la referendumul din 23 iunie, declarându-se „foarte decepționat” de decizia majorității concetățenilor săi de a părăsi UE.

Portofoliul lui i-a fost încredințat vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei a refuzat să precizeze care vor fi domeniile de competență încredințate lui King în cazul în care numirea lui va fi confirmată.

Conform procedurii, King va fi primit de președintele executivului de la Bruxelles, care trebuie să se asigure de „competențele” candidatului, de „independența” lui, dar și de „angajamentul său european”. Ulterior, el va trebui să fie audiat de Parlamentul European și să primească sprijinul reprezentanților celor 27 de state membre ale UE, înainte de a fi confirmat pe deplin în postul său.

Julian King, care și-a desfășurat cea mai mare parte a carierei sale profesionale în Europa, este din 1 februarie 2016 ambasadorul Marii Britanii în Franța, potrivit MAE britanic. De asemenea, în 2008-2009 el a fost directorul de cabinet al comisarilor europeni britanici Peter Mandelson (Comerț) și Catherine Ashton (diplomație) în Comisia Europeană.