Ambasadorul Republicii Moldova a fost chemat la Chişinău pentru consultări pe durată nedeterminată. Care este motivul

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţa, a fost chemat luni la Chişinău pentru "consultări pe o durată nedeterminată" de către Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Preşedintela Republicii Moldova, Igor Dodon, se declară "revoltat" de această decizie, susţinând că reprezintă o nouă provocare a Guvernului proeuropean, menită să submineze parteneriatul strategic cu Rusia, şi o încercare de compromitere a vizitei sale la Moscova, potrivit Unimedia.

18 dec. 2017, 19:31
Ambasadorul Republicii Moldova a fost chemat la Chişinău pentru consultări  pe durată nedeterminată. Care este motivul

Ministerul de Externe arată, într-un comunicat, că rechemarea la Chişinău a ambasadorului Andrei Neguţa ar fi legat de cazurile de hărţuire şi intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a politicienilor din Republica Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri. „În cadrul discuţiilor urmează să fie examinate căile pentru depăşirea situaţiei create, evitând pe viitor acţiuni de natură să submineze relaţiile moldo-ruse pe care autorităţile moldoveneşti şi le doresc să fie prieteneşti, de încredere şi respect reciproc”, spune Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Preşedintele Igor Dodon anunţă că este „revoltat” de decizia Ministerului Afacerilor Externe cu privire la rechemarea la Chişinău „pentru consultări” a ambasadorului Andrei Neguţa şi susţine că aceste acţiuni sunt o nouă provocare a guvernului proeuropean, menită să submineze parteneriatul strategic cu Rusia.

„Sunt revoltat de decizia MAEIE privind retragerea din Rusia pentru consultări a Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în această ţară, Andrei Neguţa. De fapt, aceasta înseamnă scăderea pentru o perioadă nedeterminată a nivelului relaţiilor diplomatice cu principalul nostru partener strategic, Federaţia Rusă”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook, potrivit news.ro.

Citeşte şi Klaus Iohannis, invitat în Republica Moldova de preşedintele Dodon

El a catalogat aceste acţiuni drept o nouă provocare din partea Guvernului proeuropean, menită să submineze parteneriatul strategic între Republica Moldova şi Rusia şi o încercare de compromitere a vizitei sale la Moscova.

„Eurounioniştii din conducerea Moldovei vor tensionarea relaţiilor cu Rusia pentru a obţine loialitatea din partea Occidentului… Această acţiune neprietenoasă a avut loc în ajunul vizitei mele la Moscova, la invitaţia preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Dacă scopul acestei provocări este compromiterea vizitei mele în Rusia, atunci ea nu va avea niciun efect. Eu nu intenţionez să-mi schimb planurile şi în orice caz voi efectua o vizită în Rusia”, a precizat şeful statului.