Ambasadorul român la Budapesta, convocat de urgenţă de MAE ungar, din cauza declaraţiilor lui Ponta

Secretarul de stat din Ministerul de Externe de la Budapesta Eniko Gyori l-a convocat joi de urgenţă pe ambasadorul român în Ungaria, Alexandru Victor Micula, după ce premierul român a declarat că Uniunea Europeană are nevoie de un mecanism de control mai sever numai din cauza Ungariei.

21 mart. 2013, 16:34
Ambasadorul român la Budapesta, convocat de urgenţă de MAE ungar, din cauza declaraţiilor lui Ponta

Eniko Gyori a exprimat indignarea Ungariei în legătură cu afirmaţiile lui Victor Ponta, publicate marţi în cotidianul Adevărul, şi a spus că declaraţiile premierului român sunt ‘şocante’, a precizat Ministerul de Externe de la Budapesta într-un comunicat, relatează serviciul în limba engleză al MTI, citat de Agerpres.

Secretarul de stat ungar a făcut, de asemenea, referire la un acord recent între miniştrii de externe ungar şi român conform căruia liderii celor două ţări se vor abţine de la a trimite mesaje în media şi vor folosi în schimb canalele diplomatice pentru a rezolva chestiunile nesoluţionate.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat joi că a luat notă cu „surprindere” şi „preocupare de poziţia părţii ungare privind declaraţiile premierului Victor Ponta potrivit cărora Uniunea Europeană are nevoie de un mecanism de control mai sever numai din cauza Ungariei şi consideră că reacţia Budapestei este ‘exagerată’.

„MAE român consideră că reacţia MAE ungar din comunicatul menţionat este exagerată. MAE român s-ar fi aşteptat ca partea ungară să reacţioneze cu preocupare faţă de declaraţiile inacceptabile ale Preşedintelui Adunării Naţionale a Ungariei, Laszlo Kover, făcute într-o emisiune a postului naţional de televiziune M1 şi preluate de ziarul ungar Nepszava din data de 18 martie 2013 (articolul intitulat ‘László Kövér: Atacul internaţional împotriva modificării Constituţiei are loc din cauza reducerii costurilor la utilităţile publice’), prin care sunt aduse atacuri ofensatoare la adresa unor lideri politici europeni, a companiilor străine care activează în Ungaria, precum şi la adresa României, a conducerii de stat a României şi a clasei politice româneşti”, se arată în comunicatul MAE.

Premierul Victor Ponta a declarat că gesturile oficialităţilor ungare privind steagul secuiesc sunt „provocări” bazate pe o problemă de politică internă a ţării vecine şi că minoritatea maghiară „nu are nevoie să fie folosită de cei de la Budapesta”, adăugând: „Eu vreau să fim foarte inteligenţi”.

„Nu, sunt absolut convins că gesturile din ultimul timp sunt provocări bazate pe o problemă de politică internă a Ungariei – cei de la Fidesz se pregătesc şi ei de alegeri. Argumente economice şi sociale nu prea au şi atunci folosesc, ca de fiecare dată, povestea cu România, cu Slovacia, cu Serbia. Eu vreau să fim foarte inteligenţi şi vreau să fim, pe de-o parte, fermi: legile şi Constituţia României se respectă întotdeauna, minoritatea maghiară din România nu are nevoie să fie folosită de cei de la Budapesta pentru bătălia de la Budapesta. Daţi-mi voie să fiu ferm, dar în acelaşi timp să nu cad în capcana provocărilor, iar mai departe vom încerca să avem aceeaşi atitudine”, a spus Ponta.