Ambasadorul României la Londra lămureşte statutul românilor din Regatul Unit, după Brexit. Până când au liber la muncă

Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie, a vorbit despre drepturile românilor post-Brexit și mai ales în „perioada de tranziție”. Diplomatul a explicat până la ce dată pot cere românii statutul de rezident sau pre-rezident și, de asemenea, despre cum se mai pot înscrie tinerii din România la studii în Marea Britanie.

31 ian. 2020, 15:54
Ambasadorul României la Londra lămureşte statutul românilor din Regatul Unit, după Brexit. Până când au liber la muncă

Atmosfera în Marea Britanie e destul de calmă și de liniștită. Vom vedea mai pe seară momentul în care va suna „gongul”, la ora 23:00, care va fi atmosfera pe străzi, dacă va fi încărcătura emoțională pe măsura momentului istoric pentru Europa și pentru Marea Britanie„, a spus Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, pentru Digi 24.

„În ceea ce privește statutul cetățenilor europeni, reglementările în momentul de față sunt destul de clare. Eu repet pe toate canalele pe care noi le folosim ca ambasadă, inclusiv media, inclusiv rețelele sociale că dreptul de călătorie rămâne în aceleași condiții ca și până acum. Nu vor exista vize cum se tem unii dintre concetățenii noștri. Pot să meargă din România fără vize, pot să se întoarcă în România… În ceea ce privește documentele – cartea de identitate și pașaportul rămân valabile pe toată perioada de tranziție”, a completat ambasadorul Mihalache.

Citeşte şi BREXIT: Bătaia de cap a britanicilor înseamnă norocul unui român. Victor Negrescu ajunge în Parlamentul European

Întrebat ce se va întâmpla cu românii care nu se vor înscrie la statutul de rezident după ce perioada de tranziție va expira, ambasadorul României la Londra a precizat: „Termenul este relativ unul corect, în sensul că perioada de înscriere se întinde până la 30 iunie 2021. Deci și dacă cineva va veni în Marea Britanie și se va gândi să stabilească la data de 30 decembrie 2020, are dreptul până în iunie să se înscrie pentru acest statut de pre-rezident. Nu este impusă o anumită durată de timp. Îi invit pe români să consulte pagina de internet a ambasadei noastre, pagina de Facebook, unde sunt toate informațiile disponibile„.

Referitor la viitori cetățeni români care vor să meargă la studii în Marea Britanie, ambasadorul a precizat că „dacă vorbi de anul viitor, lucrurile vor râmâne în același regim până în 2023. În ceea ce îi privește pe cei care studiază deja ei vor avea același regim de până acum, inclusiv de împrumut, taxe universitare… Probabil după 2023 se va umbla un pic la sistemul de contribuții financiare la studii, deși nu sunt chiar atât de pesimist, pentru că în Marea Britanie universitățile au nevoie de studenți din Europa. În ce măsură taxele vor rămâne la același nivel ca acum, când sunt relativ accesibile financiar, asta vom vedea”.