Ambasadorul rus la Praga, convocat de urgenţă. L-a insultat pe conducătorul Armatei Roşii care a eliberat Praga de nazişti

Ambasadorul rus la Praga a fost convocat în urma unor comentarii ”insultătoare” după retragerea statuii Mareşalului Ivan Stepanovici Konev, conducătorul Armatei Roşii care a eliberat capitala cehă de nazişti.

13 sept. 2019, 16:40
Ambasadorul rus la Praga, convocat de urgenţă. L-a insultat pe conducătorul Armatei Roşii care a eliberat Praga de nazişti

În august, autorităţile municipale au acoperit cu o prelată statuia generalului sovietic Ivan Stepanovici Konev, în al şaselea arondisment al capitalei cehe, provocând o reacţie puternică la Moscova.

Ministrul rus al Culturii Vladimir Medinski l-a catalogat atunci pe Andrej Kolar, primarul celui de-al şaselea arondisment, drept un ”Gauleiter” – o funcţie de conducător regional în partidul nazist german în al Doilea Război Mondial.

Konev este considerat un erou în Rusia, însă numeroşi cehi îl consideră un personaj care simbolizează opresiunea erei sovietice. El a condus trupele Armatei Roşii ce au eliberat Praga de nazişti în 1946, însă a fost totodată responsabil de faptul că a reprimat revolta antisovietică ungară din 1956.

Konev, decedat în 1973, a jucat de asemenea un rol în reprimarea Guvernului sovietic, în 1968, a Primăverii de la Praga.

Adjunctul ministrului ceh de Externe Ales Chmelar ”l-a convocat pe ambasadorul Federaţiei ruse Aleksandr Zmeevski, în semn de protest faţă de declaraţii mincinoase şi insultătoare ale unui ministru rus la adresa primarului unui arondisment al Pragăi”, a anunţat într-un comunicat Ministerul ceh de Externe.

Monumentul controversat este vandalizat adesea. Autorităţile de la Praga au decis joi să înlocuiască statuia lui Konev cu un Memorial al Eliberării Pragăi în al Doilea Război Mondial.

Fiica lui Konev a declarat pentru presa cehă că statuia sa ar putea fi adusă în Rusia.