Ambasadorul SUA încurajează Ministerul Sănătăţii să ofere gratuit servicii de detectare a cancerului

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, încurajează Ministerul Sănătății să ofere gratuit în continuare femeilor metode de detectare precoce a cancerului, notează Agerpres.

22 oct. 2015, 07:57
Ambasadorul SUA încurajează Ministerul Sănătăţii să ofere gratuit servicii de detectare a cancerului

Detectarea precoce și metodele de screening pot preveni cancerul prin detectarea leziunilor și tratarea acestora înainte ca ele să devină canceroase. România a recunoscut acest fapt prin Strategia Națională pentru Sănătate 2014-2020 și dl ministru a discutat o serie de măsuri pentru a preveni și pentru detectarea precoce a cancerului. Aș vrea să încurajez în continuare Ministerul Sănătății să facă metodele de detectare precoce a cancerului disponibile fără plată pentru toate femeile. Este important să se popularizeze formele de prevenire a cancerului printr-un stil de viață sănătos, dietă adecvată, limitarea expunerii la soare, limitarea consumului de tutun și alcool. (…) Aceste lucruri trebuie învățate de către cei tineri și de către copii„, a spus, joi, ambasadorul SUA în România, în deschiderea celui de-al VII-lea Summit de cancer mamar și de col uterin „WE CAN Eastern Europe/Central Asia. Advocacy, Education and Outreach in Breat and Cervical Cancer”, organizat la Palatul Parlamentului.

El a indicat că toate țările sunt îngrijorate de procentul foarte mare de femei care suferă de cancer de col uterin și sân, precizând că în fiecare an 700.000 de femei mor din cauza acestei boli. Ambasadorul a menționat că în România prima cauză de deces pentru femei este cancerul, arătând că sunt afectate, în special, cele din mediul rural și din rândul etniei rome, din cauza lipsei de informare și a unui stil de viață sănătos. „Date fiind aceste statistici îngrijorătoare, România are multe provocări”, a arătat ambasadorul SUA.

Klemm a indicat că provocări există și în țara sa, unde cancerul de sân este cea mai întâlnită formă a acestei boli, 200.000 de cazuri fiind diagnosticate în fiecare an, iar 40.000 de femei murind din această cauză. Klemm a adăugat că în fiecare an 4.000 de femei mor de cancer de col uterin în SUA.

120 de miliarde de dolari sunt cheltuite de SUA pentru îngrijirea pacienților de cancer și această sumă probabil va crește pe măsură ce populația SUA îmbătrânește și incidența acestor tipuri de cancer crește cu înaintarea în vârstă. Guvernul nostru încearcă să lucreze printr-o serie de instituții, inclusiv Institutul Național pentru Cancer și alte divizii ale Ministerului pentru Sănătate, de exemplu centrul de control al bolilor. (…) SUA încearcă atât de plan național, cât și internațional să colaboreze cu parteneri pentru a înțelege mai bine boala și pentru a îmbunătăți planurile de tratament„, a spus Hans Klemm.

El a arătat că trebuie făcut mai mult pentru a spori gradul de prevenire a cancerului. „Am avut membri (de familie — n.r.) care au fost afectați de aceste boli și îmi amintesc că acum 20 de ani o prietenă foarte apropiată mie a murit de cancer de sân la o vârstă foarte timpurie”, a spus Klemm.

Cel de-al VII-ea Summit de cancer mamar și de col uterin are loc joi și vineri în București.