Ambasadorul SUA la ONU: Bashar al-Assad trebuie să plece de la putere

Problema reprezentată de gruparea Statul Islamic (SI) în Siria și în alte locuri din Orientul Mijlociu nu va putea fi soluționată atât timp cât președintele sirian Bashar al-Assad se află la putere, a afirmat marți ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, Samantha Power, potrivit AFP, citată de Agerpres. 

06 mai 2015, 06:20
Ambasadorul SUA la ONU: Bashar al-Assad trebuie să plece de la putere

Pentru soluționarea problemei reprezentate de gruparea Statul Islamic, preşedintele sirian Bashar al-Assad trebuie să plece de la putere, este de părere ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power. ”Convingerea personală a președintelui Obama este aceea că nu este posibil să tratezi într-o manieră durabilă problema Statul Islamic (SI) atât timp cât problema Assad nu este rezolvată”, a estimat Samantha Power, într-un interviu pentru canalul public de televiziune PBS.

În opinia ambasadorului SUA la ONU, unul dintre motivele pentru care combatanții teroriști străini merg în Siria este că ei vor să lupte contra lui Bashar al-Assad. ”Cele două lucruri nu pot fi separate”, a explicat diplomata americană. SUA, dar și Marea Britanie și Franța, acuză regimul Assad de utilizarea clorului contra civililor în Siria.

Citeşte şi Al-Assad: Atacurile teroriste comise în Europa sunt doar „vârful aisbergului”

Cel puțin 40 de civili sirieni, între care și copii, au avut probleme respiratorii sâmbătă după un atac cu clor lansat de regimul de la Damasc împotriva a două localități rebele din nord-vestul țării, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Înregistrările video difuzate de militanți, imagini a căror autenticitate nu a putut fi însă confirmată imediat, arătau voluntari care spălau copii aflați în stare de șoc, printre care și bebeluși, unii dintre ei tușind, alții purtând măști de gaze. În luna martie anul trecut, regimul lui Bashar al-Assad a fost acuzat de organizația Human Rights Watch că a lansat butoaie umplute cu clor asupra civililor în zone rebele, acuzații respinse însă de Damasc.

Samantha Power a adăugat că este esențial de convins Rusia și Iranul să renunțe la sprijinul acordat lui Bashar al-Assad.