Ambasadorul SUA la UE: Două țări membre ar putea beneficia în curând de desființarea vizelor

Două state sunt foarte aproape de a îndeplini criteriile tehnice și probabil vor intra în programul Visa Waiver în curand, a afirmat ambasadorul SUA la UE, Anthony Gardner, fără a dezvalui însă numele acestor două state. Răspunsul a fost adresat către eurodeputata Daciana Sârbu, care a solicitat din partea Ambasadorului Gardner detalii despre perspectivele includerii în programul Visa Waiver (ce permite calatoria în SUA fără viză) a celor cinci state membre UE care nu beneficiază în acest moment de acces, printre care și țara noastră.

08 feb. 2016, 17:58
Ambasadorul SUA la UE: Două țări membre ar putea beneficia în curând de desființarea vizelor

Romania este o democratie stabila, un stat cu economie in crestere constanta in ultimii 4 ani si un partener deosebit de fidel al Statelor Unite. Acest refuz continuu si inexplicabil al desfiintarii vizelor este receptat cu dezamagire de catre romani. De aceea i-am solicitat Ambasadorului Gardner informatii in plus despre calendarul includerii Romaniei, alaturi de celelalte patru state UE inca excluse, in programul Visa Waiver„, arata eurodeputata Daciana Sârbu.

In 2005 Romania a fost inclusa pe o lista ce continea 19 state potential candidate la participarea in acest program – intre timp, 10 dintre aceste tari au fost admise in program, dar tara noastra nu se numara printre ele. Polonia, Cipru si Bulgaria sunt celelalte state membre UE aflate in aceeasi situatie regasite pe lista din 2005, lor adaugandu-li-se si Croatia in grupul statelor UE ce nu au acces la acest program.

Visa Waiver Program (VWP) permite cetatenilor din anumite tari sa calatoreasca in Statele Unite in scopuri turistice sau de afaceri pe o perioada de 90 de zile sau mai putin, fara a fi nevoiti sa obtina o viza.

Cea mai recenta reuniune a Delegatiei europarlamentare pentru relatiile cu Statele Unite ale Americii a avut ca tema principala un schimb de opinii cu E.S. Anthony L. Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la UE, pe tema prioritatilor SUA in relatiile cu Uniunea Europeana in 2016. Printre subiectele abordate s-au numarat si Acordul TTIP, relatiile cu Turcia, fluxul de refugiati din Europa, perspectivele iesirii Marii Britanii din UE, situatia din Ucraina, acordarea statutului de economie de piata pentru China.